ISSN 1308-8483
TÜRKİYE’NİN İLK OTELCİLİK OKULU YERİNDE KALMALIDIR / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 30.5.2015    


TÜRKİYE’NİN İLK OTELCİLİK OKULU YERİNDE KALMALIDIR


Eğitimsiz Turizm Olmaz

Kapatılması veya İlahiyat Fakültesine devri ile ilgili olarak gündemden düşmeyen, Ankara Otelcilik Okulu 1961 yılında açılmış ve ellidört gururlu yılını geride bırakmıştır. Türkiye Turizmi’nin ilerlemesi uğrunda, çok sayıda başarılı öğrenci yetiştirmiştir. Başta Türkiye olmak üzere Almanya ve Dünya’nın diğer ülkelerinde önemli yatırımcılardan, öğretim görevlilerinden tutun da, her birisi, birer yürüyen okul olan binlerce başarılı insanı yetiştirmiştir.

Turizmde, İlk Eğitim Veren Okuldur

Ankara Otelcilik Okulu: Türk ve Amerikan hükümetlerinin müşterek projeleri içinde 1961 yılında Amerikan A.I.D. ( Aid For International Development ) yardımı ile Amerikalılar ve M.E.B. tarafından açılmıştı. Tahsil süresi ortaokuldan sonra üç senedir. Yine aynı okulda, aynı binada bir senelik lise mezunları için Teksifi kurslar açılmıştı. Bu kurslar iki sene devam etmişti. Sırtını Ankara’nın sisli, dumanlı ve gürültülü “İskitler Sanayi Sitesi’ ne dayamış, önü Ankara Hipodromu’na bakan, İstanbul Caddesi üzerinde kiralık 5 katlı binada 8-9 sene zor şartlarda eğitim verdi. Sınıflarımız, yatakhanemiz, yemekhanemiz okul olmanın vasıflarını taşımasa bile verilen eğitim mükemmeldi. Sabah beyaz gömlek giyer, akşam siyah gömlek soyunurduk. Her gün yıkar, her gün ütülerdik. Her şeye rağmen hepimiz temiz, bakımlı ve kravatlıydık. Hava kirliliği nedeniyle gün boyu karbondioksit solurduk. Sınıfların pencerelerini dumandan kokudan açamazdık.

Buna rağmen aldığımız eğitim tartışılmaz derecede iyiydi. En önemlisi biz öğrenmeye hevesliydik.



Hocalarımızın Bir Kısmı Yabancıydı


Bugün ”içki servisi için öğrenci mi yetişir “ diyen zihniyete karşı, o gün şarap fabrikalarını gezer, şarabın nasıl yapıldığını yerinde öğrenirdik. Kavaklıdere şarap fabrikasında, en az bir gün, üzümün şaraba nasıl dönüştüğünü, hangi koşullarda yıllanmaya bırakıldığını bilirdik. Temel servis ve yemek derslerinin hocaları da Milli Eğitim Bakanı tarafından Amerika ve Almanya’dan getirilmişlerdi. Okulun açılış yıllarında, Amerikalı uzmanlar; başta Prof A.R.Lanze, İngiliz uzman Mrs Baker, Renan Yaman, çok kıymetli yemek hocası (altı yemek kitabı yazmıştır) Ekrem Muhittin Yeğin, ilerleyen yıllarda yemek dersi öğretmeni çok sevdiğimiz Ülker Gürman ile Kurt Graf - servis dersi öğretmeni Klaus gibi.

Yurt Dışı Deneyimli Hocalarımız Vardı

Sadece şarap eğitimi vermek için İtalya’da, okula müdür olmak için Amerika’da, servis için Fransa’da özel öğretmenler yetiştirilmesinin yolu açılmıştı. Bunun sonucunda; bilgili, özverili, öğretmeye arzulu müdür ve hocaların sayesinde (Yunus Aslan, İbrahim Serin, Ülker Hanım, Cevdet Düşmez, Şenol Bey, Azmi Akengin, Aziz bey, Adil Elal, Ülkü Hanım) alınmış olan turizm ve otelcilik eğitimi birbirinden başarılı çok sayıda öğrencinin yetişmesine zemin oluşturmuştur. 1968 yılında Beşevler’de kendi binasına taşındı. Kaliteli eğitim için bünyesinde uygulama oteli, yabancı dil için uygulama sınıfları vardı. Dil ve mesleki eğitimin yanı sıra teçhizat bakım onarım dersinden, gelenek görenek, nezaket kurallarına kadar her şey öğretiliyordu. Verilen eğitim sayesinde Anadolu’nun her noktasından gelen öğrenciler, en kısa sürede devlet konuk evlerinden, Ankara’nın beş yıldızlı otellerinde konaklayan Dünya liderlerine, öğrendiği dil, aldığı meslek becerisiyle masalarda flambe, envai çeşit soslarla hazırlanmış salata, kreps, kahve, chateaubrianda kadar yapabiliyordu.



Öğrenciler Arası Dayanışma

Okulumuzda öğrenciler arasındaki dayanışma en üst seviyedeydi. Bir yandan okurken diğer yandan başta Anadolu Kulübü olmak üzere Dedeman Oteli’ne, Büyük Ankara Oteline, Stad Oteli’ne saati 10 liraya ekstra işe giderdik. Kazandığımız paraların bir bölümünü dayanışma sandığına atardık. Aynı sandıkta topladığımız para ile 2000 liraya televizyon satın aldık. Televizyon siyah beyazdı. Bunun için ödediğimiz para da o günün koşullarında çok büyük bir paraydı. Çünkü TRT o yıllarda henüz deneme yayınları yapmaktaydı. Genel olarak da folklor gösterileri yayınlanırdı. Okul müdürümüz rahmetli İbrahim Serin’in gayretleri ile folklor kıyafetleri alındı, akordeon eşliğinde Aziz Hoca’nın verdiği folklor dersleriyle daha ilk yıl ve ilk yarışmada Adıyaman Folklor Oyunu ile Ankara liseler arası birinciliği kazandık. Yukarıda da belirttiğim gibi başta çok kısır imkanlarla İskitler’de eğitim vermeye başlayan okulumuz Beşevler’deki yeni ve kendi binasına taşındıktan sonra, imkan ve donanımlardan dolayı daha mükemmel eğitim vermeye devam etmiştir. Her meslekte olduğu gibi turizm ve otelcilik mesleğinde de yetiştirilmiş kalifiye eleman çok önemlidir. Ülke turizmi yalnızca eğitilmiş ve bilinçli çalışanların sayesinde gelişir, uluslararası rekabette ülkenin başarılı olmasını sağlar. Bu bağlamda okulumuzdan mezun olan öğrencilerin bir bölümü, meslekten ayrılmış olsa bile diğer bölümü ülkemiz turizminin gelişmesi için, yurdun her bir köşesinde ayaklı birer okul misali kendilerini mesleğe adayarak çalışmışlardır ve çalışmaya devam etmektedirler. Mezunlar arasında çok başarılı işadamları çıkmıştır. Bunların kimisi yurtiçinde kimisi yurtdışında faaliyetlerine devam etmektedirler. Pek çoğu komilikten başlayan serüvenlerini genel müdürlükle, koordinatörlükle taçlandırmışlardır. Emekli olan bazı mezunlarımız sahip oldukları bilgi becerilerini esirgemeden halen çalışmayı sürdürmektedir ve ülke turizmine faydalı olmaktadırlar.

Elli Yıldan Fazla Eğitim

Elli yıldan fazla eğitim veren, verdiği eğitimle binlerce başarılı insan yetiştiren Türkiye’nin ilk otelcilik okulunun kapanacağı veya M.E. B. tarafından, İlahiyat Fakültesi’ne devir edileceği haberleri, okulumuzdan mezun olan tüm öğrencileri ve aileleri ile turizm camiasını derinden yaralamış, üzmüştür.

Ülke turizminin gelişmesinde çok önemli mihenk taşı olan Ankara Otelcilik Okulu’nun ne amaçla olursa olsun, ihtiyaç duyulan kalifiye elemandan ötürü asla kapatılmaması gerekir. Aksine yıldan yıla açılan kaliteli otellere paralel olarak eğitilmiş elemanların sayısının artırılması için daha fazla otelcilik okulu açılmalı ve daha kaliteli eğitim verilmelidir.

NOT: Pamuk pazarında beyaz köpek başlıklı yazı, konu ile ilgilidir ve önemlidir.





Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

2463











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)