ISSN 1308-8483
Suriyeliler falafelci dükkânı açar mı? / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 9.3.2016    


Suriyeliler falafelci dükkânı açar mı?



Pek çok şeyde olduğu gibi dünya lezzetleri de globalleşmeye başladığından beri her duyup gördüğümüze özenir olduk. Gittiğimiz ülkelerde tadına bakıp da sevdiğimiz yemekleri canımız çekince nerede nasıl yesek derdine düşüyoruz. Gittiğim kentlerde çoktandır falafelci arar oldum, İstanbul dışında bulmak zor. Bulunsa da fast food dükkânlarındakiler hiç cazip değil. İş başa düşüyor biliyorum da, önüme hazır gelmesini tercih ederdim yine de… Klasik Orta Doğu lezzeti olan falafel, her ülkede küçük farklılıklarla yapılır ve her Orta Doğu ülkesi falafeli sahiplenir.

Suriyeli göçmen ve mülteciler zamanla falafelci dükkanları açacaklardır umarım! Malum en güzelini işin ehli onlar yapacaktır. Açsınlar da canımız istedikçe gidip yiyelim…

Eşim dayanamadı benim falafel isteğime, hemen kolları sıvadı. O yaparken ben onu gözlemledim.

Önce malzemeleri:
Bir su bardağı nohut
Bir adet orta boy soğan
1-2 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 yemek kaşığı pulbiber (isteğe bağlı)
Bir tatlı kaşığı kimyon
Karabiber, tuz
2-3 kaşık un (aldığı kadar)

Tahinli sos
Bir kâse yoğurt
Bir yemek kaşığı tahin
Bir yemek kaşığı limon suyu
Birer fiske tuz ve kimyon

Nohutlar akşamdan ıslanmış olacak. Sabah, biraz sertçe kalacak şekilde pişirilecek. (Orta Doğu’da nohutlar pişirilmeden hazırlanıyor.) Suyu süzülüp robot ya da parçalayıcıda iyice ezilecek. Soğan, sarımsaklar, maydanoz ve dereotu robotta iyice kıyılacak, ezilmiş nohutlar ile karıştırılacak. Tuzu, unu ve baharatları da konup iyice yoğrulacak. Köfte şekli verilip bol zeytinyağında kızartılıp kağıt havlu üzerine alınacak.

Bol yeşillik, soğan ve tahinli sos ile servis edilecek. Yufka ekmeği arasında dürüm yapılarak afiyetle yenecek. Yapanın ellerine sağlık… Evde yapılanlar biraz şekilsiz olabiliyor ama tadı gayet güzel.










Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3074











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)