ISSN 1308-8483
Kırlangıç ve Adabeyi çorbası / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 17.3.2016    


Kırlangıç ve Adabeyi çorbası



Sırf bizden önce dünyaya gelip, bizden önce davranıp düşündükleri ve akıl edip o ismi yakıştırdıkları için, bilmem kaç şaşkın ismi söylemeye devam ediyoruz. Balığın da kırlangıcı olur mu diyecektim yine; Havada uçan kuşa kırlangıç dediysek suyun altındaki balığa niye kırlangıç yakıştırması yapmışız! Önce havadaki kuşu tanımlayıp suyun altındakini daha sonra fark ettiğimiz için mi? Bu demek oluyor ki, ilk görüp kabullendiğimiz tanımlar üzerinden adlandırıyoruz tüm yaşamı.

Sorgu lâbirentlerinde fazla debelenmeden zarif kırlangıç balığı ve beyefendi balık adabeyi (iskorpit-lipsos) ile hazırladığım çorbanın tarifine geçelim. Kaybolmaya ramak kalmış bir tat olduğu için yazmasak olmazdı!


Önce malzemeler

750 – 800 gr. civarı Kırlangıç ve adabeyi
Bir adet iri kuru soğan
7 – 8 diş sarımsak
2 - 3 dal kereviz sapı ve yaprağı
Yarım demet maydanoz
3 adet defne yaprağı
Bir kaşık tane karabiber
Bir kaşık kuru nane
Kararınca tuz karabiber
2 kaşık un
2 kaşık tereyağı
2 kaşık zeytinyağı
Bir yumurta sarısı
Bir limonun suyu

Hazırlanışı:

Kuru soğan irice doğranıp zeytinyağında kavrulur, hemen ardından tencereye sarımsaklar atılır. Sarımsağın kokusu hissedildiğinde temizlenmiş balıklar ve tüm yeşilliklerle baharatlar tencereye bırakılır. Üzerini örtecek kadar içme suyu ve tuzu biberi konur pişmeye bırakılır. Kaynamaya başladıktan yarım saat kadar sonra ocaktan alınır, çok ince tel süzgeçten suyu süzülür. Bu arada balıklar soğumaya bırakılır.

Diğer bir tencerede tereyağında un kavrulur, süzülmüş balık suyu karıştırılarak kavrulmuş un ile birleştirilir ve kaynamaya bırakılır. Soğuyan balıklar çok dikkatli bir şekilde kılçıklarından ayıklanır, küçük parçalar halinde kaynamakta olan unlu balık suyuna atılır. Bir taşım daha kaynattıktan sonra yumurta sarısı ve limon ile terbiyesi yapılır.

Arzu eden üzerine kıyılmış maydanoz, pul biber ekleyebilir. Denizlerimizde bu iki güzel balık kırlangıç ve adabeyin kökü kazınmadan hatırlatayım dedim. Ahir ömrümüzde içmeden göçmeyelim öteye!

Afiyet olsun.






Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


6284











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)