ISSN 1308-8483
EKOANALİZ / Ahmet Zeki YEŞİL
  Yayın Tarihi: 1.7.2019    


EKOANALİZ

Çok net söylüyorum, kesinlikle brüt konuşmuyorum. Ekonomi diplomasisi baş döndürüyor. Ekonomik göstergeler, göz göre göre gösteriyor. Güçlü bir toparlanma belirtisi bunlar. Ekonomiye güven birden arttı. Adam, babasına güvenmiyor ama ekonomiye güveniyor. Tabii ki Merkez Bankası bağımsızdır, bağlasan durmaz.

Cari dengemiz dengelenmek üzere. Artık dimdik ayakta duracağız, geriye doğru asla kaykılmayacağız. Ekonomide yeni yol haritası yırtık ama olsun, dengelenmenin güzel tarafı da bu zaten. Şimdi, çalsın sazlar oynasın cariyeler. Cari fazla vereceğiz de kime vereceğiz, onu araştırıyoruz. Enflasyonun kafa üstü düşüşü göz önüne alındığında, paketin avantajları ve patinajları haliyle artacak. Yapısal Dönüşüm Adımları hoplayarak atılacak ve krediler İstanbul/Teşvikiye’den teşvik edilecek. Sektörler, selektör bazında değerlendirilecek olup, Türk sanayisinin teknik altyapısı tamamen alttan desteklenecek. Bu istikamette devam edersek, dönüp dolaşıp aynı yere gelebiliriz. Kaç kilometreyle gidiyorsak artık, en kötüyü geride bıraktık. Emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Çünkü, başımızda Emin Abi var. “Ayakkabı Köselesi değil Memleket Meselesi” adlı programda konuşan Emin Abi, “Bir önceki çeyrek altın bazlı, teknik ressam süreci inşallah geride kalacak. İkinci yarıdan itibaren üstten büyümede pozitif gelişme sağlanacak” dedi.

Yeni paketimiz hayırlara vesile olsun. Paketini seven lütfen açıp bakmasın. Yeni paket ekonomiye ivme katar mı? Ne bileyim ben! Bundan böyle, SGK’ya ön kapıdan giren arka kapıdan çıkacak. Ekonomideki yapısal dönüşüm “Dön baba dön” tarzında olduğu için yerli üretim acayip artacak. Faiz giderleri kıç üstü düşecek. Yatırımlar yatmayacak, biraz uzanacak. Söylemedi demeyin, ithalat çok aşağılara çekilirse donumuz görünebilir. Unutmayın ki biz, tek haneli enflasyonları görme ihtimalini seviyoruz. Bundan böyle önümüz açık ama fermuarımız kapalı. Tartışa tartışa tartacağız. Tünelin sonunda ışık göründü, biraz sonra tren de gelecek inşallah. Yatırımcıların, ekonominin inandırıcılığını tesis etmek için tesisatçı çağırması hoş değil. Yatırımcının girişimci ruhu, “Ey ruh neredesin lan?” demekle koşup gelmez. Bırakalım kur rejimi, tıkır tıkır çalışsın. Sabit kur, dalgalı kur, dalgasız kur… Biz şu anda dalgalı kurda yüzüyoruz, dalgasız kurda kurulanacağız…


Ahmet Zeki YEŞİL



1585











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)