ISSN 1308-8483
EKONOMİK ŞEYİN ŞEYİ / Ahmet Zeki YEŞİL
  Yayın Tarihi: 13.8.2020    


EKONOMİK ŞEYİN ŞEYİ

Hey gidi günler hey... Hatırlıyon mu abi, dolar 3 lirayı şey edince yer yerinden oynamıştı. Dolar, şimdi 7 lirayı şey etti. Haliyle, kurdaki artış çok heyecanlandırdı. Çünkü dolar, kur yapmayı bıraktı sevişmeye geçti sanki. Dolar kurunu canlı yayında anlatacak at yarışı spikeri lazım. Diğer şeyi hiç sorma... Öteki şeyin gramı aldı başını gitti. Düğün davetiyesi görünce kalp krizi geçirenler var. Ha düğün davetiyesi, ha haciz ihbarnamesi... Küçük sarı şeyler için Kuyumcular Derneği, “Vatandaş panik yapmasın, elimizde yeteri kadar çeyrek şeyden var” dedi. Bayağı şey olduk abi... Rahatladık yani. Ayrıca biz dar gelirliyiz, altın bizim neyimize. Altın iner de çıkar da bana ne. Altınla doymuyoz, maaşımızı dolarla almıyoz. Yetkililer, isterse dolar da basar. Haa unutmadan söyliyim. Şu dolar şeysi hakkında bi fikrim var. Askıda simit yerine askıda dolar olsun. Doları olan zenginler, çamaşır iplerine dolar assınlar. Don değil abi, dolar... Biz de ordan ihtiyacımız kadar alalım. Çünkü askıda simit, dış dünyada itibarımızı bozuyo abi.

Anladın mı abi, ekonomik şeyin şeyini... Ekonomideki dönüşümü yani. Ekonomi mevlevi gibi dönüyo. O yüzden bi sallantı hissetmiyoz. Çünkü hamdolsun hızla toparlandık ve zengin kalkışı yaptık. Ataktayız. Yannış anlama abi, yatakta değiliz. Şahlandık. İnsansız hava aracı gibi uçuyoz. NASA’nın, Mars’a beşinci robotu gönderdiği falan yalan. Önce biz göndercez. Mega güç olcaz. Nisan Mart’tan, Mayıs Nisan’dan daha iyi olacaktı; şey oldu. Umudumuz sonraki aylara sarktı. Bu kaderimizin oyunu değil, dış güçlerin şeyi bize. Çalsın sazlar oynasın kızlar, bizi oynatamazlar. Biz kendimiz oynarız. Normali bu yani...

Döviz fırlayınca benzine zam yapılması normal. Yapılmalıdır. Yapıldı zaten. O zaman, kimsenin hakkı kimseye geçmez. Çünkü refah seviyesi arşa çıkmış, inmiyo. Bak, kişi başına düşen milli dilenci sayımız arttı. Buğday ithalinde dünya birincisiyiz. Sefalet endeksinde 4.sıradayız ama gönlümüz zengin. Her evde buzdolabı var. Eskiden buzdolabı yoktu, buz kalıplarının üzerine otururduk. Yine de hararetimiz geçmezdi. Şimdi öyle mi? Buzdolabının tek kapılısı var, çift kapılısı var. Buzdolanın içinde ne mi var? Sana ne abi... Belki mango var. Ne demişler? Ahirette iman, dünyada dükkân. Yok öle değildi galiba. Dünyada İBAN gibi bişeydi. Sana kaç para ateşliyim abi?


Ahmet Zeki YEŞİL



13090











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)