ISSN 1308-8483
ENFLASYON MEFLASYON / Ahmet Zeki YEŞİL
  Yayın Tarihi: 23.1.2023    


ENFLASYON MEFLASYON

Rahat olalım, tahrik olmayalım! Gelir dağılımı adaletsizliğine, “Al sana, al sana” modeline geçerek son verdik. Büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettik. Büyüyelim ama her yanımız aynı oranda büyüsün istedik. Bu nedenle el ele verdik, halay çektik. Şapkamız düşmedi, kel görünmedi, fiyatlar aniden gevşedi. Hop oturup hop kalktık, sonunda biz de gevşedik. Bu gevşeme piyasaya yansımasaydı eğer, “Ortada bir su problemi var” diyecektik. Günlerdir toplanıp çay içiyoruz, rakamları önümüze koyup bakıyoruz. Elimizi taşın altına koyduk ama üzerine birini oturtmadık. Yani, ortada bir çaba var. Çabamız hedefe ulaşmak! Hedefimizde bir sapma olursa, sapından tutup sallarız.

Biz enflasyonu dünyadaki gibi algılamıyoruz. Çünkü enflasyona duyarlı sensörümüz yok. Ancak enflasyona karşı uygulanan politikaların etkilerini gıdıklanma şeklinde hissediyoruz. Yılın sonunda, dansöz oynatacak seviyeye gelmiş olacağız inşallah. Geçim sıkıntısı yüzünden geçemediğimiz yerlerden geçebileceğiz. Enflasyonun üzerindeki köpük iyi ki alındı. Alınmasaydı, altı kabak gibi ortaya çıkmazdı. Enflasyonun düşeceğine yönelik oluşan güçlü beklenti, Godot’u bekleyenleri memnun etti. Enflasyondaki baz etkisiyle, bazlama fiyatları geriledi. Bu gerileme yaz aylarına kadar sürecek. Ondan sonra zaten karpuz mevsimi geliyor. “Mademki yüzde bilmem kaç büyüdük, karpuzu neden dilimle alıyoruz?” diye sormanın alemi yok. Karpuzu dilimle aldığımızda kelek çıkma ihtimali sıfırdır.

Önümüzdeki yıl danışmana danışmayız. Yani daha rahat olacağız. Çünkü enflasyonu, ayakkabı bağcığını çözer gibi çözdük. “Döviz kuru kupkuru” diye yaygara koparanlar, pilav üstü kuru yemesin. Doğal gazımızın vanasını açtık, söylemesi ayıptır bir miktar kokuyu ortalığa saldık. Bu havayı manipülatif ve spekülatif söylemlerle dağıtmak isteyenlere fırsat vermeyiz. Bitti... Gelmesi gerektiği yere geldi, bundan sonra önü kapalı arkası açık. Enflasyon meflasyon diye bişey olmayacak. Ekonomi toparlanınca, “Haydi yallah!” diyerek yataktan fırlamak bizim de hakkımız. Dünyada eşine ve kocasına az rastlanır adımlar atıyoruz. Bu model başka model. Girdi, çıktı, kaçtı, gitti, etki analizi yapıldı. Canımızı yakan enflasyonun boynu kırıldı. Pardon! Boynu değil beli kırıldı, yerlerde sürünüyor. Bu durumda enflasyon meflasyon, tepetaklak aşağıya nasıl iner bilmiyoruz...


Ahmet Zeki YEŞİL



1057











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)