ISSN 1308-8483
Foça Kızı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 25.11.2006    


Foça Kızı


Foça Kızı Kimdir ?

Nerden çıktı bu Foça Kızı! Her yerde herkesin ağzında bir Foça Kızı'dır gidiyor.

Kimdir, kimlerdendir bu kız? Rivayetler ayyuka çıktı, her kafadan bir ses, her sesin tınısından farklı bir kız, sanki anka kuşu!
Öyle ki; Her biri başka ruhta, huyda çıkıyor karşımıza Foça'nın Kız'ı.

Phokaia'nın dar sokaklarına dolan rüzgarın nefesi, türlü ruhların şarkısını fısıldar Foçalı balıkçıların kulağına. Sirenleri çoktandır duymayan balıkçılar ürktüler bu şarkıdan, yoksa efsane gerçek mi olmaktadır! Khimeiralar, mühürlendikleri antik çağın büyüsünden mi uyanmaktalar? Bütün kutsal tapım alanlarına şarap ve ekmek bırakmalı, kutsamalı gecenin karanlığını ve ardından doğan günün aydınlığını!

Çamurla şekil alan asil ruhların forma bürünmesidir Foça Kızı'nın esrarı. Adem'in Havva'sıdır, kimbilir belki de; Adem'in bedenindeki bir avuç çamur parçasının isyanıdır da Foça Kızı!

Foça Kızı; Koncagül Ağaoğlu'dur.

resmi büyültmek için tıklayın
Foça Kızı
www.koncagulagaoglu.com
Seramik sanatçısı Koncagül Ağaoğlu'nun toprağa yansıttığı yaşamın adıdır Foça Kızı.

O, hümanizmasının bütün sükunetini küçük lokmacıklar halinde bölüştürüp şekillendirir kızlarını.

Foça'daki seramik atölyesinde çalışmalarını sürdüren Koncagül Ağaoğlu için, Phokaia'nın oryantalizan dönem seramik ruhunu geri getirmediğini kim söyleyebilir?

Koncagül Ağaoğlu'nun kızları; kavrayan koruyan sarmal kollarıyla, Adem kızının en iyi hallerini aşılamaya çalışır Phokaia halkına. Foça Kızı ve Foça Kızları, fırtınaları atlatmış dingin sevgileriyle, sımsıcak ve koruyucu birer limandır Phokaia Tanrılarına...

Sevecen ve müşvik bir annedir bebek balıklara her sarılışında. Bebek Fokları ve canı yanmayan bütün balıklara dolanır Foça Kızının kolları.

Eyy Foça Kızı formundaki esrarengiz varlık!

Yoksa sen mitolojik Griffon kuşlarının anası mısın? Kucağında tuttuğun yavru balıklar, aslında Phokaia Tanrılarının küçük varisleri mi?
Sen Koncagül Ağaoğlu, bütün kızların kutsal anası güzel FOÇA KIZI, Phokaia denizi ve topraklarının kutsal ruhu seni korusun.

15 Ağustos 2006 Foça/İZMİR

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com



6780











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)