ISSN 1308-8483
Kimliğini Arayan Foça -1 / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 19.12.2006    


Kimliğini Arayan Foça -1


Nedir turizm?

Turizm; beş on yıldızlı tatil köyü ve otellerde konaklayıp, deniz, kum, güneş üçlemesiyle salt ense yapmak mıdır?

Artık insanlar alternatif tatiller peşinde. Globalleşen dünyanın eskittiği bu turizm kısır döngüsü, yerini araştırmacı, kültürel kazanımlı, yeni keşiflere bırakmıştır.

Türkiye'yi seçmelerindeki neden her ne kadar deniz-kum-güneş gibi lanse edilse de tarihi ve doğal yaşam aurasının henüz tamamen bozulmamış olmasıdır. Geç kalınmış bile olsa koruma altına alınmış, turistik özendiricilik taşıyan birçok doğal zenginliğimiz vardır. Anadolu ve kıyılarımız adeta tarihi, kültürel zenginlikler bombardımanıdır. Bitki örtümüzdeki çeşitlilik, doğal mağara ve yerkabuğu oluşumları, hayvanlarımız, şifalı kaynak ve termal sularımız, kuş çeşitliliğimiz saymakla bitecek gibi değildir.

Örneğin; yenilebilir ot kültürümüz ile ilgili neler yapılabilir?

Yenilebilir otları ve bu otlarla yapılan yemek kültürümüzü tanıtıcı ve turizme yönelik, üniversiteler+yerel halk+ sivil inisiyatif+turizm sektörü güçbirliğiyle projeler üreterek "yenilebilir otların yöresel turizmi" geliştirilemez mi?

Alternatif turizme örneklemeler sayılamayacak kadar çeşitlidir. Phokaia gemisi Pentekonter’ler, Foklar, Sirenler, Foça Karası üzümü, Foça Seramiği, Foça Taşı, delta turizmi, kuş çeşitliliği turizmi, el sanatları turizmi (çok çeşitli zengin bir alan), Karataş, Dibek Kahvesi, Gal horozu, Pers anıtı, Griffon’lar, sikkeler ve daha pek çok konu hakkında çevre düzenlemeleri yapılarak, tarihi kurgulamaya uygun tanıtımlarla, daha çok turist çekecek kendi öykülerinin oluşumu hayata geçirilebilir.

Her bir tarihi bulgunun Foça kent sınırları içinde kurulacak bir müze ile turizme sunulacak olması Foça için büyük bir kazanımdır.

Dünyanın her yerinde ülkeler; tarihi ve kültürel miraslarını korumalarının ötesinde, bunlardan gelir elde etmenin yolunu çok iyi bulmuşlardır. Bizdeki gibi bulunan kültür mirasının üzerini toprakla örtüp para yok koruyamayız dememişlerdir. Sağlam politikalarla hemen Dünya Kültür Miraslarını Koruma örgütüne başvurup Dünya Bankası’ndan ödenekler çıkartmışlardır. Geçmiş ve gelecek kültürlerin bir arada yaşayabilecekleri ortamları hazırlayıp, devlet politikalarıyla mağduriyetleri önlemişlerdir.

Geçmiş ve gelecek!!!

Peki ya bugün?



Fotoğraf : www.afag.org / Y.Savaş



Bugünün gerçeklerine foklarla değinelim;

Akdeniz fokunun kıyılarımızda yaşama savaşı veriyor olması, turizm açısından da büyük bir önem arzetmiyor mu?

Foça; birçok resmi kaynakta, adını foklardan alan yer diye geçiyor . Fokları sadece resimlerde, fotoğraflarda gören, gösteren yer diye de anılıyor olabilir! Çünkü; Fok gören beriye gelsin.

Fokların gösterildiği belgesel filmleri, fok fotoğraflarını denizden gelen tatlı meltemle seyrediyor olmak nasıl duygulardı Beşkapılar'da? Geçmiş yıllarda deniz kenarındaki Beşkapılar'da düzenlenen Belgesel film gösterilerinde hep şunu düşlerdim.
“İki adım ötesi deniz olduğuna göre, birkaç fok karaya çıksa ve yalpalayarak, yüzgeç kanatlarının üzerinde durmaya çalışarak halkın arasına karışsalar ve halk onları hiç rahatsız etmeden sevse, yaşamlarını kolaylaştıracak jestler yapsa!”

Hayaller, hayaller...

Foça kendi gerçeklerinin bilincinde mi?

Foça ne istediğini biliyor mu gerçekten? Önce buna yanıt bulmak gerek.

Bir küçük yavru fokun insanlar üzerinde uyandırdığı merak ve ilgiye bakar mısınız?

Farklı arayışlar, insanın ruhunun özünde var. Gerek çevremde, gerekse uzaklardan bize ulaşanların heyecanlarına tanık oluyoruz ki; Nadide, az, biricik olan, bulunmaz olan, üstelik de sevimli bir canlı olan FOK'ların varlığı insanları nasıl da heyecanlandırıyor.

Foklarımıza, fok mağaralarımıza, nesli tükenmeye yüz tutan balıklarımıza, denizlerimize, doğal bitki örtümüze, Siren Kayalıkları’mıza, kısaca doğal zenginliklerimizi koruma yönünden oldukça önemli bir yol alındığı gerçeğini gözardı etmeden, daha da geniş kapsamlı projeler çerçevesinde “milli parklar” oluşturulabilir.

Haa bu organizasyona maddi yatırım ve destek nereden, nasıl bulunur onu tartışabiliriz! Bulunmalıdırın altını kalınca çizdikten sonra, ona da imkanlar yaratılacaktır ve Foça'nın naturel turizme hazırlanabilmesi için bunun önemi bir kez daha anlaşılacaktır.

Bizler www.focafoca.com olarak, doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerin korunması ve turizme kazandırılması gerekliliğine inanıyoruz.


Fotoğraf : www.afag.org / Y.Savaş



Nurdan ÇAKIR TEZGİN



3298











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)