ISSN 1308-8483
Turpotu Ogreten / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN Annem, lezzetinden sual olunmayacak kadar güzel yemeklerinin, sunumu konusunda da titizlendiğinde söyler bu laf... ">
  Yayın Tarihi: 15.1.2007    


Turpotu Ogreten


Annemin bir lafı vardır; "Kıyafeti de düzgün olmalı."
Annem, lezzetinden sual olunmayacak kadar güzel yemeklerinin, sunumu konusunda da titizlendiğinde söyler bu lafı. (özellikle misafir için pişirilmişse)
Hele de gençliğinde çok daha titizdi. Dolmanın kıymaları biberlerin dışına taşıp izler bıraktığında, eline temiz bir peçete alıp tek tek rötuşlardı dolmaları tencerede.
Ot yemeklerinin ilk lezzetli pişirimleri ve tadları, annemin mutfağının temel kültürü olarak devam etmiştir yaşamımda. Sonradan otsever olmadığım için olsa gerek, otlara elbise giydirme merakım herdaim olagelmiştir...
Ot yemeyen birinin bile iştahını kabartacak bir ot tarifiyle başlayalım işe.

Malzemeler:

Yarım kilo kadar turpotu.
bir adet kuru soğan
yeterince sıvıyağ (zeytinyağ)
kırmızı biber
karabiber
tuz
100 gr. kadar kaşar peyniri
Beşamel sos için: Bir küçük fincan tereyağ, 2 bardak süt, 2 yemek kaşığı un ve tuz, karabiber.



Turpotu Ogretenin Yapılışı:

Turpotları sert kök ve dallarından ayıklanıp tuzlu suda bekletilir. Kumu iyice temizlenene kadar bolca yıkanır. Diğer tarafta kaynamakta olan sıcak tuzlu suya atılır. 5 dakika kadar haşlanıp kepçeyle süzülür. Küçük doğranmış soğan sıvıyağda öldürülür ve süzülmüş turp otları ile de birkaç taşım kavrulup tuz ve biberleri eklenir.

Beşamel sosu kısaca tarif edelim: Bir fincan kadar tereyağına iki yemek kaşığı un koyup pembeleşinceye kadar tahta kaşıkla karıştırın ve iki bardak soğuk sütü yedirerek ilave edip bir taşım pişirin, tuz ve biberini koyun.

Evet, beşamel sosunuzun içine diğer tarafta kavurmuş olduğunuz turp otlarınızı ilave ediyorsunuz.

Karıştırarak bir fırın kabına boşaltın, üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip 200 derece fırında pişiriyorsunuz.
Fotoğraflarda görüldüğü üzere, sunum şekli zevkinize kalmış.

Afiyet olsun.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2928











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)