ISSN 1308-8483
Rastgele Balıkçı Festivali'ne doğru... / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 14.9.2009    


Rastgele Balıkçı Festivali'ne doğru...


Foça'nın, bir turizm kasabası mı yoksa balıkçı kasabası mı olduğu ikilemi tartışıla dursun, bu ikisini içiçe harmanlayan bir festivalin olta seslerini duyuyorum Foça kıyılarında...

Evet, sesler çok yakından gelmekte, balıkçılarda bir kıpırtı, balıklarda bir bereket, hazırlayın tava ve mangalları, dumanı tüttü tüter balık kokularının.

Foça'nın Rastgele Balıkçı Festivali başlıyor dostlar.

Hazırlanın, şansın her türlüsü 25-26-27 Eylül günleri rastgelecek Phokaia ülkesine...

Heredot Baba'nın asırlara malolmuş tanımıyla, güneşin en muhteşem battığı, yeryüzünün bilinen en güzel iklimli yerinde, Phokaia ülkesindeyiz. Phokaialı balıkçıların tuzlu kirpiklerinden imbiklenen eylül güneşine güzellemeler yapacağız hep birlikte...

Ufuk çizgisinin buharlaştığı kıyıda, güneşe tapan bir Pagan gibiyiz bugün. Başlar milim sektirmeden aynı istikamete mıhlanmış, gözler; tek çizgi ve ışığı kısılmış bir lambanın en dip fitili, soluklar sessiz, yudumlar büyükçe, bedenler topyekun ayinde...

Ekonomik kriz varmış ne gam! Şanımız yürüsün misali yine bu yıl da "rastgele" diyor Foçalılar.

Krizdir bu geldiği gibi gider,
turisttir o gittiği gibi gelir,
balıktır cümle ahaliye yedirilir!

Balıktan söz edip de balıkçılardan, balık yemeklerinden dem vurmamak olmaz. O yüzden, köşemizi denizden çıkan lezzetlerle tarifleyelim ne dersiniz?

Başlangıç olarak bir giriş yemeği hazırlayalım hep birlikte. Foçalı balıkçılardan esinlenip Aşçı Fok'ça oluşturulmuş bir tepsi lezzeti bu.



Fırında sebzeli sardalya

Bir kilo kadar taze tutulmuş sardalyayı kıyıdan kaptığınız gibi doğruca eve...

Önce bol suyla temizleyin ardından suyunu süzüp sızma zeytinyağı, kırmızı biber, tuz ve karabiber ile yedirerek ovuşturun.

Diğer tarafta bir iki yeşil biberi, kırmızı yağ biberi, iki tane kuru soğanı, birkaç diş sarımsağı, birkaç dal maydonuzu, iki yaprak defneyi, bir kaşık tane karabiberi, bir adet havucu, yarım limonu dilimler gibi kesip, yağlayıp biberlediğiniz sardalyalara karıştırın ve fırın tepsinize düzleyerek yayın. Ve elbette 160 derece civarında fırına verin.

Pişme süresi 35- 40 dakikayı geçmiyor, hele de fazla kurutmak istemiyorsanız yarım saat bile yetiyor. Hafif, sağlıklı, lezzetli bir öğle yemeği, afiyet olsun...

Not: Maydanozla beraber, fazla olmamak koşuluyla bir iki kereviz yaprağı da çok yakışıyor ama bizim evde Turgay kereviz yemediği için ben koyamıyorum.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2572











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)