ISSN 1308-8483
PUERTO VARAS / Güzin TÜMER
Güzin TÜMER    
  Yayın Tarihi: 25.10.2009    


PUERTO VARAS

18 Nisan



Bu yolculuğa çıktığımdan beri tam bir ay geçti, anmakta yarar var. Ay dönümü! Bugün Puerto Varas'ta ikinci günüm. Hafif yürüyüşlerle günü geçirdim. Göl kenarına kurulmuş bu küçük ve sevimli yerleşim yerinde karşı kıyıdan volkanlar bana bakıyordu. Onlar mı bana bakıyor ben mi onlara bilemem. Karşımda sessiz ve sakin tüm ihtişamları ile duruyorlardı. Akşam ışığında göl kıyısından ayrılmak imkansızdı. Sanki mucize!


Calbuco Volkanı.


Gün içinde ışığa bağlı olarak görüntüleri çok değişiyor. Hatta zaman zaman kayboluyorlar. Akşam ışığında, nedendir bilmem o büyüklüklerine rağmen zarif bir kadın duygusu yaşattılar bana.


Kar şapkalı Osorno


"Osorno" volkanlardan biri. Sanki kardan bir şapkası var. Uzun yıllardır uykudaymış. Bir diğer volkan "Calbuco" 1960 yılında coşmuş. Kızgın lavlar etrafı sarmış. O günden bu yana uslu uslu oturuyormuş. İnce uzun ülke Şili doğal güzellikler açısından çok şanslı bir ülke ama hem volkanlar hem de deprem bölgesi olması nedeni ile doğal felaketlere de çok açık.


Pablo Fierro'nun Müzesi


Buranın ilginç mekanlarından biri de Pablo Fierro adlı ressam tarafından kurulmuş bir müze. Yıkık dökük binayı tamamiyle kendi onardıktan sonra hem kendine ev yapmış hem de müze.



Ücretsiz girişi olan müzede yıllardan beri bu çevrede yaşayan insanların kullandığı her çeşit malzemeyi toplamış. Bunlar küçük bir bardaktan, eski radyoya, hatta ahşap pencere çerçevelerine kadar çeşitlilik gösteriyor. Sevimli mekanın yaratıcısı, Pablo Fierro, Los lagos adı verilen bölgede Alman göçmenlerle uyum içinde yaratılan kültürün kaybolmaması için geçmişten gelen her türlü malzemeyi biriktiriyor. Los Lagos (İspanyolca "Göller") Şili'nin 10. bölgesi. Şili'de bölgeler numaralandırılmış. Şili'nin en büyük adası "Chiloe" ve en büyük gölü "Lanquihue gölü" burada yer almakta. Bu bölgenin merkezi de Puerto Montt. Pablo Fierro, geçmişin mimarisini de resimleri ile canlı tutmaya çalışıyor. Çünkü o da eskinin yerini yeninin almasından şikayetçi. Her yerde olduğu gibi çirkin yeni, özgün eskinin yerini alıyor. Web sitesinin adresi : www.pablofierro.cl



Ayrıca bu coğrafyaya özgü natürel resimleri de çok güzeldi. Onun resimlerinde gördüğüm Chiloe Adası üzerindeki şehirlerden biri olan Castro'ya gideceğim.

17 Nisan


Puerto Montt. Gemiden çekilmiş bir fotoğraf bu. Çok yeşil görünüyordu. Büyük bir yerleşim yeri duygusu yarattı. Ticari olarak son yıllarda büyük bir atak yapmış. Bu atakla birlikte şehir özgünlüğünü kaybederek her sanayi şehri gibi yaşanılası değil kaçılası bir yer olmuş. Şehirdeki küçük turdan sonra kendimi Puero Varas'a attım. Puerto Montt'un bir başka özelliği ise çok sayıda somon balığı çiftliği olmasıymış.


Puerto Montt'a yirmi dakikalık mesafede küçük sevimli bir kasaba Puerto Varas. Göl kıyısına kurulmuş. Işığın durumuna göre kar kaplı volkanların görüldüğü yemyeşil bir kasaba. 1900’lü yıllarda Alman göçmenler yerleştiği için mimaride Alman etkisini fark etmek çok kolay. Şimdi buradan birkaç foto..









Hospedaje Ellen House, San Pedro 325,7500 Şili Pesosu


Güzin TÜMER



3175











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)