ISSN 1308-8483
COCHABAMBA / Güzin TÜMER
Güzin TÜMER    
  Yayın Tarihi: 30.10.2009    


COCHABAMBA



Cochabamba, Bolivya'nın birkaç büyük şehrinden biri. Kolonyal bir şehir değil. Oldukça fakir gözükmesine rağmen çok sayıda büyük pahalı jeep gördüğümü söylemeliyim. Zengin çok zengin fakir çok fakir. Bu da belli bir yozlaşmayı haklı olarak beraberinde getirmiş. Zenginliğin nedeninin de uyuşturucu trafiği ile ilgili olduğu söylendi. Buranın devlet başkanı sosyalist gibi gözükmesine rağmen Bolivya’nın fakirleşmesine neden olmuş. Ben söyleyenlerin yalancısıyım. Coca yaprağı ekimini teşvik ediyormuş. Kısacası kara para, burada küçük bir grubun çok zenginleşmesine neden olmuş. Cochabamba’da yedi tane üniversite varmış. Bunlarında çoğunluğu tıp fakültesi. Bu nedenle genç bir şehir Cochabamba. Bu şehirle ilgili aktarabileceğim en ilginç yer büyük pazarı. Çin malından, otantik dokumalara, hayal ötesi tropik meyve ve sebzelere kadar birçok şey bulmak mümkün. Tam bir görsel şenlik. Satıcılar genellikle kadınlar.. Pazarın kurulduğu yer, şehrin en fakir, buna bağlı olarak en tehlikeli bölgesi. Hırsızlık korkusu ile tedirgin gezdim. Bu yazı şimdiye kadar hiç karşılaşmadığım ve sebze ve meyvelere adanmıştır.




Achojcha. Peynir ya da etle pişirilen bir sebze.



Papalisa. Burada çok çeşitli patates var. Her biri değişik amaçla kullanılıyor. Papalisa bu patates çeşitlerinden biri.



Kurutulmuş mısır. İki gün suda bekletildikten sonra tarçın ve karanfil ile kaynatılıyor. İndirmeye yakın şeker ve limon ilave ediliyor. Kahvaltıda sıcak tüketiliyor. Hiç sevmediğimi söylemeliyim.



Kurutulmuş mısırın ayıklanmış hali.



Lacoyote. Bir çesit kabak. Kızartılmış kuru soğan, bezelye ve peynirle pişiriliyormuş.



Yocan. Bir çeşit kök. Haşlandıktan sonra tavuk ve etin yanında servis yapılıyormuş.



Tatlı patates. Haşlanarak ya da fırınlanarak etle yeniliyormuş.



Bu bir çeşit tütsü, "Qhoa" Her yerde satılıyor. Her ayın ilk cuması evlerde yakılarak iyi şans getireceğine inanılıyormuş. Son derece kötü kokan bir tütsü. Yerlilerin geleneğinden bugüne taşınmış.



Chirimaja. Çok lezzetli bir meyve. Karpuz çekirdeğine benzer çekirdekleri olan yeme biçimi azıcık inciri andıran bir meyve.



Tumbo. Genellikle ezilerek meyve suyu yapmak için kullanılıyormuş.



Palmito. Haşlandıktan sonra salata yapmak için kullanılıyor. Tatma şansım oldu. Güzel ama abartmaya gerek yok. Palmiye ağacının gövdesinden çıkarılıyormuş. Taze soğan ve domatesle salata hazırlanıyor.



Palmito ayıklanırken...



Giyilen şapkalar şehirden şehire değişiyormuş. Bu şapka La Paz’dan!



Bilindiği üzere kabak. Sütle pişirilerek püre yapılıyormuş.





Bebe lama yününden yapılmış atkılar.



Lizzie ve bendeniz. Cochabamba hatırası!


Haziran 2009



Güzin TÜMER



4518











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)