ISSN 1308-8483
Safranlı Dünya Pilavı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 14.3.2007    


Safranlı Dünya Pilavı


Sarıdır safran gibi okunur kuran gibi, ya bunu bileceksin ya buradan gideceksin! (doğrusu bu değildi tabi) Safran (Crocus sativus)

Tıbbi adı; Stigmata Croci olan safranın pilavını yaptı Aşçı Fok'umuz.
Safranın sahtesiyle aslını karıştırmamak için büyük mücadeleler vererek işe girişti. Öncelikle, safrana benzeyen ispir (hispir) ve zerdeçal ve tabi köri karışımını da aktara sorarak herbirini yanyana koyarak, neyin ne olduğunun farkındalığı içinde sahte safran almamak için bütün hünerini gösterdi Aşçı Fok'umuz.

Yalancı safran, Amerikan safranı, boyacı safranı isimleriyle anılan ispir yaprakları bilmeyen kişilerce safran sanılabiliyormuş. Zerdeçal ve Köriyi tanımak kolay, her ikisi de sarı toz şeklinde satılıyor. Safran ve ispir çiçekleri biribirine çok benziyor o yüzden karıştırılabilir.



Safranlı Dünya Pilavımızın Malzemeleri:
1 Tavuğun göğüs eti
1 Su bardağı pirinç
1 Su bardağı haşlanmış nohut
2 Yemek kaşığı bulgur
2 Yemek kaşığı arpa şehriye
3 Yemek kaşığı kuru üzüm
1 Yemek kaşığı dolmalık fıstık- fındık
1 Tatlı kaşığı tane karabiber
Bir çay kaşığı safran
Bir çay kaşığı kişniş
Bir çay kaşığı zerdaçal
Bir fiske tarçın
3 Yaprak defne
Tuz ve sıvıyağ ( kararınca)

Hazırlanışı:

Sıvıyağ kapaklı bir pilav tenceresine konur ve hemen arpa şehriyeyle kavrulur. Kavrulan şehriyenin üzerine zar şeklinde doğranmış tavuklar ve safranla kişniş ekleyip 5 dakika karıştırılır.

Tavuğun suyunu salması beklenir ve sırasıyla haşlanmış nohutlar, pirinç, bulgur, üzüm, fındık fıstıklar, tane karabiber, tarçın, zerdeçal, defne yaprağı (defne yaprağı 2-3 adeti geçmemeli fazlası baskın tad bırakır vede zararlıdır) ve tuzu da ilave edip demleme miktarı kadar suyu konup kısık ateşte çok ağır demlemeye bırakılır. (Bu malzemeye 2 bardak su yeterlidir.)

Dünya pilavı, demlendikten sonra servis tabağında kuru kayısı ve nar ekşisi sosuyla görücüye çıkartılır.
Yemek serbesttir, afiyet olsun :)

Sarıdır safran gibi okunur Kur-an gibi, ya bunu bileceksin, ya bu pilavı yiyeceksin...



Safran; Kelime olarak sarı baharat anlamına gelen Arapça za'faran (kurkum) kelimesinden türetilmiştir. Latince crous sativus, İtalyanca'da zafferana, İngilizce'de saffron, Rusça'da shafran, Japonca'da safuran, İspanyolca'da azafran, Hintçe'de Kesar zafraan, Fransızca'da ve Almanca'da safran olarak, Türk mutfağında da aynen safran olarak yerini almıştır.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


8233











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)