ISSN 1308-8483
Sızma Zeytinyağında Enginar Sapı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 16.4.2007    


Sızma Zeytinyağında Enginar Sapı


Enginar denen mucizevi sebze, insan vücuduna şifa-ı lütuftur doğanın sonsuzluğundan... Karaciğeriniz bir yana enginar diğer yana demiş eski Lokman Hekimler.

Klasik tariflere heryerde rastlamak mümkün, Aşçı Fok farklı keşiflerine devam ederek sizlere enginarın gözardı edilen saplarıyla yeni tadlar sunacak. Özellikle taze olan enginar başlarının saplarını atmaya kıyamam ben. Kartlamış olanlar odunsu olurlar o yüzden kullanmamak gerek. Sapları sıyırma yöntemi ile soyabilirsiniz, diyeceksiniz ki; biz enginarı soyulup temizlenmiş alıyoruz pazardan, sapını nereden bulacağız ! Kolayı var, pazarcı esnafından rica edeceksiniz veriyorlar, çünkü onlar saplarını atıyor veya hayvanlara yem olarak götürüyorlar (ineklere iyi süt oluyormuş)



Gelelim tarif ve malzemelerimize:

Neler gerekli?
7-8 Tane enginarın sapı
1 Tane iri kuru soğan
2-3 Tane taze soğan
1-Fincan sızma zeytinyağI
2 Kesme şekeri
1 Çay kaşığı un
1 limon
Yarım çay kaşığı zerdeçal
Yarım demet dereotu
Biraz beyaz karabiber
Yeterince tuz



Nasıl Hazırlarız?
Taze enginar saplarını temizledikten sonra limonlu suya koyacaksınız, diğer tarafta tencerede doğradığınız kuru ve taze soğanlarınızı sızma zeytinyağınızla hafifçe öldüreceksiniz. Üzerine 2-3 cm. uzunluğunda doğramış olduğunuz enginar saplarını ilave edip, kesme şekerini, zerdeçalı, tuzunu, ununu da koyup bir fincan suyla pişirmeye bırakacaksınız. Saplar yumuşadığında ince kıyılmış dereotunu üzerine serpip biraz da limon suyu ilave edebilirsiniz.

İşte size zytinyağlı bir rakı mezesi, tabi mutlaka soğuk yenecek ve soğuyunca da üzerine biraz sızma yağ gezdirirseniz jokeriniz cepte demektir....
Afiyet olsun.



Not:
Enginar Sapıyla farklı çıkışlara doğru;
1-Enginar sapların üzerine bir avuç taze bezelye ilave edip farklı bir lezzet keşfedebilirsiniz.
2-Enginar saplarını, yapraklı enginar gövdeleriyle birlikte pişirebilirsiniz. (Enginarlar gövdelerini dörde bölerek)
3-Enginar saplarıyla beraber dilimlediğiniz taze kabakları ilave ederek pişirip, soğuyunca üzerine iki yemek kaşığı avakado sosuyla tadlandırabilirsiniz.
4-Aşçı Fok'un mutfağı sırası geldikçe, çok özel enginar sapı salatalarıyla lezzetçilerin damaklarını şaklatmaya devam edecek. (Yeni keşifler yolda.....)

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


6818











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)