ISSN 1308-8483
Günübirlik Foça gezileri / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 13.1.2010    


Günübirlik Foça gezileri


Hafta ortası günlerde bazı gruplar görürüz Foça'da. Her yerdedirler, topluluk halinde dolaşırlar çarşıda, sahilde, restoran ve kafelerde. Foça'nın muhtelif yerlerini gezen günü birlik gezi gruplarıdır bunlar ve genellikle kadınlardan oluşur. Bazen kulüp ve takımlardan oluşan öğrencilerle, sırtında eviyle gezen yabancı turistlere de rastlarız...

Aslında günü birlikçiler hafta sonları gelirler Foça'ya ama; emekli olmuş ehl-i keyif hanımlar hafta arasını ve özellikle de Salı Pazarı günlerini tercih ediyorlar. Çarşamba günleri de Yenifoça Pazarını gezdiklerini görüyorum.

Kadınlardan oluşan gruplarda son yıllarda sanki bir yoğunluk var. 70 ve 80' li yılların çalışan kadınları, bugün artık emeklilik hayatının nimetlerini süren, sosyal sorumlulukları azalmış özgür kadınlar oldular.

Paranın turasını öpe koklaya harcayan emekliye ayrılmış bu hanımlar, 15 - 20 kişilik gruplarla kendi aralarında günübirlik geziler düzenliyorlar. İş yerlerinden emekli olmuşlar ama hayattan hiç de emekli olmaya niyetleri olmadığı için methini duydukları yerleri geziyorlar. Gezme anlayışı da değişmiş galiba, daha ziyade yeme- içme ve alış veriş ağırlıklı geziler düzenliyorlar bu hanımlar. Bir çoğunun, tarihi ören yerleriyle pek işi yok! Zaten genellikle öğretmen emeklilerinden oluşan hanımlar, vaktiyle öğrencileriyle arkeolojik kalıntı ve buluntuları birçok kez gezmiş olduklarından yeterince bıkmış oluyorlar.

Geçen hafta Manisa'dan gelen gruplarla sohbet etme imkanım oldu, her biri ellerinde poşetler alışveriş yapıyorlardı. Gidecekleri yerin nesi meşhur, nereleri gezilir, lezzetleri nelerdir biliyorlar. İnternetten araştırma yaparak geziyorlarmış, kendi aralarında dedikodu gazetesi de hızlı, birinin memnun kalmadığı bir mekan anında kulaktan kulağa yayılıyor ve müşteri memnuniyeti denilen şey devreye giriyor...

Balıklarını Foça'da yemişler, Kozbeyli'de dibek kahvesi içmeye gitmişler, dönüş yolunda da Bağarası merkezdeki Foça Yoğurdu 'ndan yoğurt ve peynirlerini satın almışlardı. Demek ki bizim Foça Yoğurdu'n yoğurt ve peynirleri Manisa'da da epey meşhur.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3253











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)