ISSN 1308-8483
Foça-Yeniköy'ün Eşekli Komşu'su / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 12.6.2007    


Foça-Yeniköy'ün Eşekli Komşu'su


Anne, Türkçe’yi konuşmakta zorlanan 60 yaşlarında idealist bir kadın. Foça-Yeniköy kadınlarının önüne düşüp emeklerini güçlerini birleştirmelerini sağlamak üzere, İmece Köy Kooperatifi’nin kurulmasına ön ayak olmuş kocaman yürekli bir güzel insan, Anne.



Her büyük yangın bir kıvılcımla başlar. Birçok yeni ve yararlı oluşum, içimizden birinin çıkıp "hadi" demesiyle hayata geçmemiş midir? Yeniköy'de de Anne Çakan önderliğinde, köy kadınlarının işbirliğiyle kurulan İmece Köy Kooperatifi; köy kadınlarının el emeklerinin değerlendirilip, ekonomiye katılmasının meydana getireceği yeni hava ile Yeniköy'ün çehresi mutlaka değişecektir.

Yeniköy, İzmir körfezini uzaktan sisler içinde seyreden tepelik konumuyla, sırtını ormana dayamış şirin küçük bir köyüdür Foça'nın. Bilinen bir tarihi mirası da yoktur şu meşhur Gavur Kaya'sından başka. (Üzüm ahırı, pekmez ahırı, eski mezar taşı)

Öğrenci yetersizliğinden kapatılan Yeniköy İlköğretim Okulu’nun tek derslikli binası, Foça Kaymakamlığı’nın izniyle İmece Köy Kooperatifi'nin kullanımına tahsis edilmiş. Okul binası, bahçesi ve ek binaların bakımını da sağlamış olan bu uygulama sayesinde, köy kadınları okul müştemilatını gözü gibi koruyup, kollayıp ürettikleri el emeklerinin vitrin ve satışı için en iyi şekilde kullanmaktadırlar.



Kooperatifin ürettiği reçellerin, marmelat ve sosların son derece şık bir markası da var. "Eşekli Komşu". Anne'in isim anneliğini yaptığı Eşekli Komşu, gerçekten de onun komşusuymuş. Zaten Yeniköy'ün nesi meşhur derseniz, zeytinliklerinden sonra herhalde eşekleri demeli. Her sokak başında başı boş dolaşan bir eşekcik görmek gayet doğal.

Eğer günün birinde yolunuz Foça Yeniköy'e düşerse, ev ve el emeği natürel gıdaların yapılıp satışa sunulduğu "Eşekli Komşu" markalı reçel ve soslardan, lavanta, kekik heybelerinden, Yeniköy dağlarının bitki çaylarından mutlaka alınız. Köy kadınlarının göz nuru takı, tığ işi, örgü, giyim eşyası, şal ve aksesuarları da görülmeye değer el emekleridir.



Bu arada Anne'i de görüp konuşmak isteriz derseniz etrafınıza bakınmanız yeterlidir, nasılsa o kaçan bir eşeği aramaktadır mutlaka...

www.focafoca.com olarak Yeniköy ziyaretimizde sohbet ettiğimiz Anne Çakan ve Zübeyde Yıldırım'ın çalışmalarını canı gönülden kutluyor, daha nice verimli etkinliklere imza atmalarını diliyoruz. Edindiğimiz izlenimler doğrultusunda, özel Türk geceleri, gözleme, hamur işi yeme içme günleri tertipleneceğinin duyumlarını da almış bulunuyoruz.

Minik kıvılcımlar her zaman gereklidir, Eşekli Komşu'ya selam olsun...

Ön bilgi için: 823 50 23 Yeniköy-Foça




Nurdan ÇAKIR TEZGİN



6424











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)