ISSN 1308-8483
Esmer Güzeli Sebzeli BULGUR Pilavı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 2.7.2007    


Esmer Güzeli Sebzeli BULGUR Pilavı


Alışveriş merkezinin hububatlar rafında rastladım ona.

Ambalajından aldığım çağrışımın beni yanıltmayacağından emindim, nasıl emindim bilmiyorum lakin çok emindim! Hislerimle beraber bunca yılın vejetaryen damağımın hassasiyeti beni yanıltamazdı. İç sesim; raftan birkaç paket esmer bulgur almamı adeta emretti. Esmer bulgur paketlerini hemen mercek altına tutup, besin değerlerini şöyle bir inceleyip Aşçı Fok'un Mutfağ'ında görev alıp alamayacağına anında karar veriyorum. Alıyorum ve doğruca eve yollanıyorum...

Bu esmer bulgur, taş değirmen kırımı ve havalandırma kuleleri kurutumu özel bir bulgur anladığım kadarıyla. Biraz internette hakkında araştırma yapınca hislerimde yanılmadığımı bir kez daha anlıyorum. B1, B2, B6, E vitaminleriyle, mineralleriyle, posa ve protein zengini bir esmer güzelle karşı karşıyayım şimdi. Neler yapılmaz ki bu esmerle???

Büyük bir hazla buzdolabımın kapağını açıyorum... Foça poyrazının ulaşamadığı serin mutfağım, sabah güneşini almadığı için günlük yemeklerimi en geç saat 14.00'e kadar yapıp buzdolabıma kaldırmış oluyorum. Özellikle zeytinyağlılarım mutlaka sabahtan pişmeli. Nerede kalmıştık? Buzdolabının kapağındayız, esmer güzeli için malzeme çıkaracağız dolaptan. Havuç, kırmızı biber, yeşil biber, sarımsak, nar ekşisi şimdilik kafi.



Malzemelerimizin tam listesi:

2 Su bardağı esmer burgur+4 bardak içme suyu
Bir çay bardağı kadar zeytinyağı
Bir adet kırmızı yağ biberi
Bir adet yeşil sivri biber
Bir adet ince havuç
2-3 diş sarımsak
Bir yemek kaşığı nar ekşisi
Bir çay kaşğı yenibahar
Karabiber, tuz,
İstenirse kuru nane

Esmer Bulgurlu sebzeli Pilavımızın tarifi:

* Rendelenmiş havuç, ince kıyılmış yeşil ve kırmızı biberler yarım çay bardağı zeytinyağında hafifçe öldürülür. Üzerine esmer bulgurumuz, su, tuz, yenibahar ve karabiberimiz ilave edilip kısık ateşte demlenircesine pişirilir.

* Suyunu çeken esmer bulgur pilavımızın üzerine temiz bir peçete örtülüp yarım saat kadar güzellik uykusuna yatırılır.

* Diğer tarafta bir tavada kalan yarım çay bardağı zeytinyağı kızdırılır, üzerine incecik kıyılmış sarımsaklar atılıp hafifçe kokusunu salması beklenir ve ocaktan alınır, bu zeytinyağlı sarımsak karışımının üzerine de bir yemek kaşığı nar ekşisi konur.

* Güzellik uykusundaki Esmer bulgur pilavımızın üzerine bu sarımsaklı sos dökülüp tahta kaşıkla pilav tenceresi havalandırılır. (karıştırılır) Böylelikle bu sos ile bütünleşen esmer bulgur pilavımız esmer güzeli ünvanına kavuşmuş olur. İstenirse üzerine biraz kuru nane ve karabiber serpilir afiyetle yenir.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


6051











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)