ISSN 1308-8483
Festival Ekmekleri / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 2.8.2007    


Festival Ekmekleri


Aşçı Fok'un sevgilisi Turgay iyi bir ekmek çeşnicisidir.
Aşçı Fok'un çok nadide önerilerine de kulak vererek, aşkla sevgiyle lezzetli ekmekler yapmadaki marifeti, Tugay'ı toplulukların aranılan kişisi olmaktan da öteye taşımaktadır! Ekmek yoğurup pişirmekle web masterlik arasındaki bağlantı nedir diye sorarsanız, ben de bilmiyorum! Onu Turgay'a sormak gerek.

Tek bildiğim; Turgay'ın hamurla oynamaktan çok hoşlandığı. Sadece oynamak değil elbet, yemekten de bir o kadar hoşlanıyor. Şu sıralar Foça'mızın festival dönemi. Turgay çeşitli Festival Ekmekleri yapmakla meşgul. Bir tarife ne dersiniz?




Önce Malzemeler:

200 gr. tam buğday unu (bir su bardağı kadar)
200 gr. kepek unu
200 gr. çavdar unu
100 gr. mısır unu
50 gr. yulaf ezmesi
2-3 yemek kaşığı keten tohumu unu
50 gr. kadar ayçiçek çekirdeği
50 gr. kadar fındık, badem veya ceviz (kıyılmış olarak)
Bir adet yaş maya
Birer tatlı kaşığı tuz ve şeker

Nasıl yapılacak?

Turgay'ın kendince bir yöntemi var. Mayalı hamur işlerinin kabarmasını beklerken son derece kendinden emin. Hamurun kabarmama halini hiç aklına getirmiyor, yaptığı her neyse "mutlaka iyi kabaracak ve iyi pişecek" düsturu ile sanki iman etmişcesine hareket ediyor! Bu duruş, birçok mutfak kadınının uygulayamadığı bir sakinliktir.

İyi bir izlemci olarak gördüklerimi aynen aktarıyorum: Yukarıda belirtilen bütün un çeşitleri bir kaba elenip havalandırıp karıştırarak konur. (işin püfü bu havalandırma eyleminde gizli) Unların ortası iyice çukurlaştırılıp yaş maya konur, çok az ılık su ile yumuşatılır, yavaş yavaş etrafından un karıştırılarak macun kıvamında küçük bir hamur hazırlanır. (Buna üre hazırlama denir) Daha sonra etrafında kalan unlarla üzeri iyice kapatılır, 10-15 dakika kadar sonra un yığını derin çatlaklar halinde yarılmaya başlar.



İşte bu noktada diğer malzemelerimizi ilave ediyoruz. Badem, fındık, ayçekirdeği vs.. Ilık su ilaveleriyle hamurumuzu yoğuruyoruz, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilince ekmekleri pişireceğimiz kalıplara koyup, en az yarım saat bekletiyoruz. Fırına atmadan önce arzu edilirse hamurun üzerine yulaf ezmesi ve kıyılmış fındık bademler serpiştiriyoruz.

İyice mayaya gelip kabaran ekmek hamurlarımızı 200 derecelik fırında pişiriyoruz.
Afiyet olsun...



Sevgili arkadaşımız Güzin ekmek yapmaya heveslenmiş ve milyon çeşit unu birarada bulabilirim umuduyla Foça'dan kalkıp soluğu Kemeraltı'nda almış. Bulabildiği tüm un çeşitlerinden birer ikişer kilo satın alıp girişmiş ekmek yapmaya. Buraya kadar her şey yolunda, hamuru yoğurma aşamasında eline yapışan hamur parçacıklarından kurtulamayan Güzin, başlamış ellerini silkelemeye mutfağın dört bir yanına.....

Ahmet durur mu, o da yangına körükle cansiperane "yakışmıyor eline" teraneleriyle, Güzin'in ekmek yapma serüveni başarısızlıkla sonuçlanıyor ve kalan bütün unlar üstad ve uzman Turgay'a getiriliyor!

Güzel arkadaşımıza İngiltere'ye gitmeden önce en güzel ekmeklerimizi pişirip yedirdik ya, afiyet olsun aş olsun kuş olsun uçuverip konuversin Ahmet'in dallarına....

Güzin, hadi çabuk gel. Bak, Turgay senin unlarını festival konuklarına yapıp yedirecek haberin olsun!


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4176











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)