ISSN 1308-8483
Zülal Hanım'dan İncir Çiçeği Reçeli / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 28.4.2010    


Zülal Hanım'dan İncir Çiçeği Reçeli


Henüz sabahın günaydını üzerimdeyken atladım üç teker bisikletime ve tuttum Salı Pazarı'nın yolunu. Malum, Salı günü Foça'nın en sosyal günüdür! Tam Osmanlı Mezarlığı'na yaklaşmıştım ki, sakin ılık bir merhaba sesiyle bisikletimi durdurdum. Zülal Hanım, Aşçı Fok'un incir reçeli tarifini az önce okuduğunu ve kendisinin yaptığı incir reçelinin çok farklı olduğunu söyleyerek keyifli bir ayak üstü sohbetine davet etti beni.

İlgimi çekti bu hazırlıksız sohbet, ardı ardına sıraladım sorularımı; nasıl bir reçel acep diye...

Zülal Hanım anlattıkça anlıyorum ki bu apayrı bir incir reçeli çeşidi. Bahar döneminde genellikle yapılan, erkek incir denilen ham yeşil incir reçelidir. Oysa onunki; bildiğimiz yenilen incir (bardacık) ağacının baharda ilk oluşan meyvesi olan çiçek meyveciklerinden yapılıyormuş. Hemen mutfağından bir koşu, çay tabağına biraz incir çiçeği reçeli koyup, tadımlık getirdi sağolsun. Hurma lezzetinde meyve şekeri gibi şık ve gösterişli bir reçel. Ben beğendim ve hemen Zülal Hanımla o muhteşem reçelinin fotoğraf çekimlerine giriştim sabah sabah...

Güneş henüz kendini ısıtıp Foça bahçelerinin kuytularını dolaşmadan, tabiatın tüm çiğliği ve sabah mahmurluğuyla fotoğrafladım Zülal Hanımı. O güzel bahçesindeki incir ağacından topladığı meyve çiçeklerinden yaptığı reçeliyle öylesine ahenkli yansıtıyordu ki hayatı. Yaşam daha başka ne ki dedirtiyor insana. Bir içten günaydın, biraz muhabbet ve çokça ağız tadıyla güler yüz değil mi ?

Zülal Hanımın anlatımıyla annesinin İncir Çiçeği Reçeli Tarifi şöyle:

İncir çiçeği reçeli

İncir ağacının ilk meyvesi olan ve olgunlaşmadan sararıp düşen çiçeğinden (dişi incir) 100 tane incir çiçeğine 3/2kg şeker, 4 - 5 adet karanfil, 1- limon suyu kullanılıyor.

Yapılışı:
İncirlerin geniş olan burnu koni şeklinde açılır, kaynayan suda hafif yumuşayıncaya kadar kaynatılır, sonra süzülerek bir gece bekletilir. Şeker altı bardak suda kaynatılır, limon sıkılır karanfiller atılır, şurup haline gelince içine incirler konur 25 dakika daha kaynatılır.

Afiyet olsun...




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3569











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)