ISSN 1308-8483
Balzamik Ekşiyle Mantarlı Bulgur / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN Yeryüzünde "yeni" diye bir tanım kal... ">
  Yayın Tarihi: 16.8.2007    


Balzamik Ekşiyle Mantarlı Bulgur


"Balzamik Ekşi" Aşçı Fok'un deneyimleyip görücüye çıkardığı oldukça nazlı salınan, akışkan tat verici yeni bir lezzet tanımıdır... Yeryüzünde "yeni" diye bir tanım kaldıysa tabii (Sos dememek için elimden geleni yapsam da yazılarımda kolayıma geldiği için yine de kullanıyorum.) Balzamik Ekşi tanımını birçok tat verici için (sos) kullanmak mümkünse de, en çok yakıştığı isim nar ekşisidir diyorum.



İtalyanlar'ın Modena üzümünden yaptığı "Balzamik Sirke" modası henüz güncelliğini korurken, Akdeniz ve Ege Mutfağımızdan yola çıkarak hazırladığım Balzamik Ekşi'nin tarifini sizlerle paylaşacağım; Bir ölçü üzüm sirkesine bir ölçü yoğun ekşi nar ekşisi ve 1/12 ölçü üzüm pekmezi koyup kapaklı porselen veya toprak bir karıştırıcıda (shaker) iyice çalkalanacak.) En az 5 dakika çalkaladıktan sonra bu karışıma eser miktarda zeytinyağı damlatıyoruz ve yine biraz çalkaladıktan sonra balzamik ekşimiz tamamdır.



Şimdi gelelim Balzamik Ekşiyle tatlandırılmış Mantarlı Bulgur'umuza:

Neler gerekli?
İki su bardağı iri pilavlık bulgur (Ekstra Coarse Duru)
Birer adet domates, yeşil biber, kırmızı etli biber
200 Gr. taze mantar
2 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı balzamik ekşi
İki yemek kaşığı tereyağ
İki su bardağı et veya tavuk suyu
İki su bardağı normal su
Bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı karabiber, yeterince tuz ve bir fiske tarçın

Nasıl Hazırlayalım?
Bir yemek kaşığı tereyağı tencerede eriyince, üzerine irice doğradığımız mantarlarımızı ve bir çay kaşığı karabiberimizi ilave edip karştırarak soteliyoruz. Karabiberin kokusu mantar ve tereyağ ile bütünleşip mutfağımızı hakimiyeti altına alınca, üzerine süt ve bir kaşık balzamik ekşimizi aynı anda koyarak karıştırıyoruz. Tuzunu da ilave edip 20 dakika kadar kapağı açık olarak orta hararetli ateşte pişiriyoruz. (Mantarın saldığı suyu çekene kadar)

Diğer tarafta pilav tenceremizde bir dolu kaşık tereyağımızı eritirken içine ince kıyılmış yeşil ve kırmızı biberlerimizi koyup biber kokusu ortalığı sarıncaya kadar kızartıyor, üzerine rende domatesimizi, ve iri pilavlık bulgurumuzu ilave ediyoruz. Bu karışımı şöyle bir iki karıştırıp et veya tavuk suyumuzu, ayrıca normal suyumuzu, kırmızı biber, karabiber tuz ve tarçınımızı da ilave edip çok kısık ateşte demlenircesine pişirmeye bırakıyoruz. Normal şişe suyunun miktarı size kalmış, yumuşak bir pilav istiyorsanız 2 bardak, sert ve diri seviyorsanız bir bardak yeterlidir.



Bulgur pilavımız demlendikten sonra, orta boy bir kaseye bir kaşık pişmiş mantar ve biraz balzamik ekşi konur, üzerine aldığı kadar bulgur pilavı doldurup, kaşıkla iyice sıkıştırıp servis tabağına ters yüz edilir. Mantarın kendi sosu ve balzamik ekşinin akışkan geçişi, demlenmiş bulgurun üzerine yavaşça sızacaktır. Yanında yeşillikle servisi uygundur, başlıbaşına bir yemek olduğu gibi, çeşitli etlerin yanında da oldukça şık bir lezzettir afiyet olsun.

Not: Bulgurun iriliği buğday tanesine yakın bir büyüklükte olursa çok daha uygundur. (Duru Ekstra Coarse Bulgur Aşçı Fok'un önerisidir.)


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4044











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)