ISSN 1308-8483
Göbek, Bebek, Kalça, Salça / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 23.8.2007    


Göbek, Bebek, Kalça, Salça

Moda mıdır nedir, son zamanlarda anneler bebeklerini boklu alt bezleriyle dolaştırıyorlar! Bebeklerin poposuna bakıp hangi marka bebek bezi kullandığını görebiliyorsunuz. Şort, tulum, iç çamaşırı hak getire, mazallah çocuk ishal olsa bezinden sızanlar, senin benim üstüme yapışacak böööö. Şeffalık had safhada.

Şeffaflık dedim de; hamile anne adayları da işi iyice Aborjin'leştirdi, doğurmak, üremek ve dokuz aylık göbekleri açıp gezinmek son derece doğal da, gebe (fetüs) karnı saran ve açıkta bırakan giysilerin anlamını çözebilmek güç! Handiyse ince şeffaf bir karın zarı oluşturup fetüse manzaralı oda tanzim edilecek, seyretsin nasıl bir dünyaya doğmak üzere olduğunu...

Sanırım kadınlar geçmişin acısını çıkarıyorlar, öyle ya eski zamanlarda karnı irileşen gebelerin sokağa çıkması bile hoş karşılanmazmış, niyeyse! Doğa kanunu bu, gizlenmek niye? Doğa kendini gizleyeceği zamanı bilir, hele bir doğursun ve çatlaklar yol olsun karnıyarık dekolteye...

Aaaa gebeler bebeler... Nooluyor ayol, nerden geldi aklıma bebekler göbekler?

Şöyle bir pazara çıkıp alışveriş yapayım dedim aklım şaşıp karıştı. Dünyanın bütün uluslarının modül bir bileşkesi sanki bizim pazar. Bütün kadınlar pazarda, bütün gebeler ve puseti ikiz bebekliler, pazar arabalılar, oyuncak çocuk arabalılar bir trafik ki sormayın. Gebe karınlı bir kadın belli ki karnıyarık yapacak patlıcan seçiyor; yanındakine gösteriyor, hormonu fazla kaçan ibikli ve pipili patlıcanı, "ne dersin alıp oğlanı garantileyeyim mi?" Bağrış çağrış bir cevap; "deli misin sen at elinden, bakma bile ecüş bücüş şeylere, Allah korusun tövbe töövbe"

Karnıyarık, yarıkkarın, yarık dudak, tavşan ağız...

Pazarda taze fasülye 7 YTL, barbunya 5, Tazesi böyleyse fasülyenin, kurusu kaç lira olacak kimbilir! "Kuru fasülye 2.5 lira, hem kaynasın hem oynasın, yandan Halime'm yandan, severim seni candan"

Tatmış kudurmuştan beterdir derler, yok illa da konserve yapacak kadınlar! Oldu mu bu? Kilosu 6-7 liradan zerzavat alınıp da konserve veya derin dondurucuya şoklama mı yapılır? İnsan kısmısının aklına akıl ermediği gibi, kadın milleti deyince duracaksın. Hiç kıpırdamadan!

Acaba, karnıyarık konservesi yapan kadın var mıdır?

Kadınlar göçmen kuşlar gibidir, bedenleri ve ruhlarının ezberiyle el yordamı hareket etmeyi severler. Alıştıkları mevsimde alışkanlıkları olan devinimleri illa da yapacaklar, genlerinde var. Aylık siklusları gereği, döngüleşmenin en şaşmazına mıhlanmış zaten kadın bedeni. "Ay günüm geçti, ay bu ay çok az gördüm, bişi mi var acep" tripleri... Yine ona keza bezelye mevsimi içler çıkartılacak, barbunya zamanı iri barbunyalardan konserve, dolunay zamanı histerileşip kurt kadın olunacak, salça zamanı domates kırmızı biber ooooo...

Salça dedim de; pazarda ağız tadımlık domates yok! Koskoca pazarın kökünü kurutmuşlar salça yapıyoruz diye. Allah islah eyleye, var gözüne görüncek bu kadınların! "Köyü gavur mu basıyor" derdi çocukluğumun komşusu Saliha Nine... Ayol kilosu bir liradan domates alınıp da salça mı yapılır a edepsizler? Diyorum ya var gözlerine görünecek... Kışın hormondu, odundu damardı zaten tadı yok domatesin, eh yazları da salçacılar göz açtırmıyor, boşuna demiyorum bazı tadlar tarih oldu diye.

Ben de tarih olmadan işin aslı esasına değineyim; Çok iyi bildiğiniz gibi şimdilerde kurutulmuş domates modası var ve pek revaçta. Bol Güneş alan bölgelerde tarlalar boyu, yüzlerce kadın işçi yıkanıp kesilmiş domatesleri beyaz örtüler üzerine serip kurutuyor. Belirli bir sıralamayla tonlarca domates doğal gün ışığıyla kurutuluyor. Bu işin fırınlama ısısıyla kurutulma yöntemi de varmış fakat pek makbul sayılmıyormuş. Ayrıca, kurutma yöntemlerine ilaveten işlemlemede de farklar mevcutmuş örneğin; kükürtleme, tuzlama, yarı nemli kurutma ve çekirdeğinden arındırma gibi.



Salça, kalça, göbek, bebek derken bir de domates kurutma işi çıktı... Bütün suç kadınlarda!

Son bir soru: Kadınlar domatesin çekirdeğini niçin çıkarırlar bilen var mı?
Cevap: Kırmızı olduğu için!
Sonuç: Ne alaka! Yanlış çünkü domatesin çekirdeği sarıdır...


Nurdan ÇAKIR TEZGİN



5089











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)