ISSN 1308-8483
Bir Festival Daha Bitti / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 27.8.2007    


Bir Festival Daha Bitti


YENİFOÇA Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ''Uluslararası Ege Esintileri Festivali'', adı gibi son derece rüzgarlı bir açılışla başlamıştı, Yenifoça Belediye Başkanı Osman Yurtseven açılış konuşmasında, Yenifoça'nın rüzgarına esprili bir dille atıfta bulunarak şöyle dedi: Festivalimizin adını iyi ki "Ege Esintileri" koymuşuz yoksa "Ege Fırtınaları" koysaydık ne olurdu Allah bilir.



Yerli yabancı komşu belediye başkanlarının da açılış kortejinde hazır bulundukları yürüyüşte, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ı da görünce, Niyez Fokez ve Palyez Fokez'in tarihsel köklü komşuluk bağlarının bir kez daha canlı tanığı olduk.



Yenifoça, küçük şirin bir belde, naiflikleri düzenledikleri festival programına da yansıyor elbette. Tam açılış sırasında yemeğe giden misafir halk oyunları ekiplerinin sahneye davet edildiği halde gelememeleri, festival açılış sunucusu tarafından "karınları acıkmış, yemek yiyiyorlarmış" esprisiyle giderilmeye çalışıldı. Festival programında aksaklıkların olması doğaldır. Önemli olan, gelecek yıllarda bu tür aksaklıkları giderecek önlemler almaya çalışmak, daha profesyonel bir festival komitesi oluşturmak.

Yenifoça'daki tarihi Rum okulu restorasyonunun bitmiş olması ve çevre düzenlemesinin tamamlanmış olması, bu yıl ki festivale ayrı bir anlam katmış. www.focafoca.com 'un sorusu üzerine, Yenifoça Belediyesi'nin önümüzdeki günlerde bu binaya taşınacak olduğunu ifade eden başkan Yurtseven, "hiç acelemiz yok, belki bu kışı da eski binamızda geçirebilir 2008 turizm sezonunda taşınabiliriz" demiştir.



Belediye olarak taşınmakta acele etmiyorlar fakat, eski Rum okulunun girişinde bulunan küçük salonda sanat sergilerinin devamı konusunda kararlı olacaklarını bizzat başkan Yurtseven kendisi ifade etmişlerdir. Laf aramızda, Osman Yurtseven plastik sanatlar konusundaki duyarlılığını heykelden yana kullanarak, önümüzdeki zamanlarda burada heykel ve seramik sergilerinin açılması gerektiğini özellikle vurgulamışlardır. Heykel ve seramik sanatçılarına buradan duyurmuş olalım...

Yenifoça'da yaşayan ressamların eserleriyle katıldıkları resim sergisinin açılışı da festivalin ilk günü gerçekleşti, ressam Muammer Durmuş'un çevre kirliliği ve sanayileşme odaklı resimleri özellikle izlenmeye değer.



Türkiye, Arnavutluk, Yunanistan, Makedonya ve Romanya’dan gelen halk dansları ekipleri karınlarını doyurduktan sonra festival boyunca çok keyifli halk oyunları gösterileri sergilediler. Ayrıca Türk Halk ve Türk Sanat müziği konserleriyle, çeşitli yarışmalar, söyleşi ve panellerin tertiplendiği Yenifoça Ege Esintileri Festivali'ne belde dışından gelen misafirlerin de gönülleri hoş edildi, emeği geçenleri kutluyoruz. gelecek yıl, yeni bir festivalde buluşuncaya kadar hoşçakalın...

www.yenifoca.bel.tr






















Nurdan ÇAKIR TEZGİN



4301











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)