ISSN 1308-8483
Saanen Keçisi Abdurrahman Çelebi / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 24.5.2010    


Saanen Keçisi Abdurrahman Çelebi



Son yıllarda, önceden hiç görmediğim kadar beyaz keçi görür oldum. Meğer İsviçre menşeili Saanen denilen bir ırkmış. Bir Saanen keçisidir gidiyor. Adının elbette önemi yok, önemli olan yerli ırkların giderek yok olması, giderek olumsuzlanması.

Yerli keçilerin ormanları yok ediyor iftirasıyla bir çırpıda azaltılması ne büyük bir hataydı biliyorsunuz değil mi?

Belki yüksek oranda süt verimleri yoktu ama en azından bu coğrafyanın hayvanıydılar, bu coğrafyanın bitki örtüsüyle beslenip bu coğrafyanın insanına sağlıklı besin oluşturuyorlardı. Bildiğimiz kara keçiler, kahverengi, boz gri keçiler...

Peki ne oldu da bizim yerli keçiler azaltılıp ithal keçilerin önü açıldı?

Keçi sütü önem kazandı tabi!

Profosörler, doktorlar keçi peynirini doladılar dillerine, (haklılar çünkü keçi sütü ve peyniri gerçekten değerli) yani Amerika'yı yeniden keşfettiler. Oysa Anadolu insanı zaten biliyordu doğru olanı, kendi ırklarının doğal besin kaynaklarıyla besleniyordu, kimlerin işine gelmediyse telef ettiler güzelim yerli ırklarımızı. (Bütün diğer besin kaynaklarımız, sarı ineğimiz, çil horozumuz, yerli domatesimiz, pamuğumuz, fıstığımız, Osmanlı çileğimiz, buğdayımızda olduğu gibi...)

İsviçre iklimine alışkın bir ırkı Türkiye koşullarında pazarlama ve yaygınlaştırma çabasını, tarihin tekerrürü olarak görmek zor olmasa gerek.

Matematik çok basit.

Önce yerli keçi ırkı yok ediliyor + Doktorlar keçi peynirli diyetleri tavsiye ediyor + Bunun üzerine bol süt vereceği vaat edilen ithal keçiler pazarlanıyor. Sonuç olarak beş on yıl sonra ne olacağı belli olmayan bir keçi ziyanlığı ile karşı karşıya kalınabilir, işin en kötüsü de sözü edilen o kıymetli keçi sütü ve peyniri gerçek besin değerinden çoktan uzaklaşmış olabilir.

Bu senaryo ne kadar tanıdık değil mi? Holstein, Montofon ineklerinin Türkiye'ye gelişleri, yavrularının süper damızlık olacağı safsatası, lakin üçte bir firelerle yaşanan ölümler ve besin değeri düşük süt üretimleri - katkı maddeli - yem - ilaç - bakım masraflarıyla bugün yaşanan inek - süt - et kaosu...

Bunu biz hep yapıyoruz, bari keçide yapmayalım. Yaşananlardan ders almayı öğrenme zamanımız gelmiş geçmiş olmalıydı!

"Saanen keçisi İsviçre'de elde edilmiş ve dünya'da birçok ülkede, yerli keçileri süt verimi ve döl verimi bakımından geliştirmek amacıyla hızla yayılmış değerli bir ırktır. Bu ırkta süt verimi en başta gelen özelliktir. İyi bakım - besleme şartlarında ve küçük sürülerde ortalama laktasyon verimi 800 - 900 kg etrafında olup 1500-2000 kg'a çıktığı görülmüştür. Sütte yağ oranı %3 -4'dür. Bu ırkta döl verimi de yüksektir, her doğuma ortalama 1.7 - 1.9 yavru düşer. Bir doğumda 3 - 4 yavru hatta 5 yavru elde edildiği görülür."



Nurdan ÇAKIR TEZGİN



4132











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)