ISSN 1308-8483
Lita Litaki<br> (Mantar ve şarap Sosunda Sardalya) / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 18.9.2007    


Lita Litaki
(Mantar ve şarap Sosunda Sardalya)



Aşçı Fok, tam da sardalya mevsimine girdiğimiz şu günlerde süper bir lezzeti ve o lezzeti yaratan Hülya Dinçel'i konuk ediyor köşesinde.

Foça'nın, yemekleriyle ünlü Yeniköy'ünde yaşayan Hülya Dinçel'in özel yemek tarifi bir sardalya sunumu. Bu özel lezzet, bu yılki Uluslararası Foça Festivali'nde Deniz Ürünleri üçüncüsü seçilmiş. İsmi de çok ilginç; Lita Litaki. Hülya Hanım, bu yemeğin ismini Yunanlı ressam Lita'dan esinlenerek vermiş olduğunu ifade etti bize.

Emekli olup bir taş ev alarak yerleştiği Yeniköy'ü sevip benimsemiş, konuşkan, güler yüzlü, son derece sosyal bir hanım Hülya Dinçel. Eylül'ün o kendine has renk cümbüşüyle efsunlaştığı akşam alacasında, Aşçı Fok ve aşkını buyur etti kendi dünyasına. Sevimli köpeği Goldi ile yaşadığı saklı cennetten bir köşe olan evi ve geniş bahçesi, belli ki sevdiklerini ağırlamak üzere düzenlenmiş. (Burada bir parantez açmak durumundayım, evini başkalarıyla paylaşıma açabilen geniş yürekli insanlarla tanıştığımda kendimle yüzyüze gelmiş gibi hissedip, duygulanırım.)

Her yerde oturma grupları, eski ve otantik objeler, teras, veranda ve bahçe her yer minder tahta kerevet ve oturmaya yönelik doğal malzemeli çeşitli köşeler... Taş evin İçinden dışarı sızan, belli belirsiz duyulan klasik müzik eşliğinde gönülden sunulan buz gibi beyaz şarabın ve köy yapımı keçi peynirinin tadı ancak yaşabilirlikle hissedilebilir. Tabii, bütün bunların ötesinde Hülya Hanımın içten sıcakkanlı ev sahibeliği, herşeyi belki iki kat daha anlamlandırıyor.

Şimdi gelelim Lita Litaki tarifimize:
Kafası, iç organları ve kılçığı (filato) çıkarılıp temizlenmiş taze sardalyalar, önceden asma yaprağı döşenmiş tepsinin üzerine düzgünce yerleştirilir. Diğer tarafta biraz su ve süt içinde haşlanmış olan soğan ve mantarlar, tepsideki sardalyaların üzerine döşenir.

Bir fincan kadar kırmızı şarap, yarım fincan zeytinyağ, tane karabiber, bir fincan kadar dövülmüş ceviz ve tuzun karıştırıldığı sos tepsideki malzemenin üzerine gezdirilip fırına atmadan önce son olarak rendelenmiş kaşar ile işlem tamamlanır.

Pişip fırından çıkarılan Lita Litaki, taze reyhan, dereotu, taze sarımsak ve kırmızı soğandan oluşan garnitürlerle servise sunulur. Afiyet olsun.


Hülya Dinçel ve Zübeyde Yıldırım, 4.Uluslararası Foça Festivali yemek yarışması ödülleriyle Yeniköy'ü dünyaya tanıtmakta kararlılar..


Yeniköy / Foça


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3196











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)