ISSN 1308-8483
Bayramda Foça / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 10.10.2007    


Bayramda Foça


Bayram da geldi işte.
Foça'nın en güzel zamanlarıdır Eylül ile Kasım arası, hele de Ekim...

İş güç ve okul ile ilişiğini kesmiş birçok yazlıkçı, yazdan sarkan esriklik günlerini uzattıkça uzatmak ister Foça'da. Her birinin ayrı planlaması vardır yazı bitirip kışlığına taşınmak için. Bir çoğu için bayramlar dönüm noktasıdır "bayramdan sonra kısmetse dönüyoruz," veya "havalar iyi giderse yılbaşına doğru toparlanırız artık, kısmet!" türünden konuşmalara çok sık şahit olursunuz Foça sokak ve kafelerinde. Genellikle de 29-Ekim Cumhuriyet bayramı baz alınır yazlıkçılar için.

Emeklilik günlerini yaşayanların bir çoğu, olabildiğince kalmaya çalışırlar Foça'daki ikinci evlerinde. Birinci evleri olan kışlıkları, onlar için soğuk günleri sıcacık geçirdikleri sığınaklarıdır. Yazlığın eşyalarını toparlayıp üstlerine örtüler örtmek, buzdolabının, ocakların, televizyonun fişlerini çekmek, kepenkleri kapatmak epeyce bir iştir onlar için. Baharda geleceklerdir nasılsa ama, yine de kış rutubet yapar, ne olur noolmaz tedbirler tam olmalı.

Şunun şurasında üç dört ay geçirilecektir kışlıkta. Senenin büyük çoğunluğu yazlık evde geçirilmektedir, yani Foça'da. Havası güzel, temiz, hem yaşamak daha kolay sanki küçük yerlerde, işte şurası banka, maaşımızı alıyoruz, şurası Telekom, Tedaş, elektrik, su faturaları sırasız kuyruksuz hemencecik beklemeden. Kolay ve rahat, trafik yok, gürültü yok, sahil kenarında yaşayan insanlara özgü bir sakinlik sükunet hüküm sürmekte sanki burada, Foça'da...

Yaz geride kaldı, birçok şenlik, festival ve yerli turist kalabalığı elini eteğini çekti ortalıktan. Konaklama tesislerinde tek tük yabancı turist var, bayramla beraber yerli misafirleri de gelir Foça'nın... Bu yıl da, aksi gibi pek kısa bayram tatili. Şöyle dokuz gün filan olup haftasonlarını da içine alacak ki bir şeye benzesin.

Foçalılar bayrama hazırlandı. Ramazan rehavetinden silkeleniyor esnaf ve uyuklayan eşraf. Bir canlılıktır gidiyor orta yerde, paragat yapan balıkçılar, usulca denize açılıp tekne dolusu balık ve çığlık çığlığa martılarla dönen Foçalı balıkçılar, yazdan kalan tentelerini tamir eden kafeler, kışa ve rüzgara göre önlem alan restoranlar, bayramlık yeni ciciler getiren mağazalar, son konuklarını ağırlamaya hazırlanan gezi tekneleri, bayrama yetiştirilmeye uğraşılan yeni cafe, bar ve restoranlar bayram günlerinin oldukça hareketli geçeceğini müjdeliyor.

Şeker ve çikolatalar sepetlerde, kutularda, bütün bakkal ve marketlerde enva-i çeşit hazırlanıp satışa sunuldu. Eller öpülecek, yaşlı ve büyükler ziyaret edilecek, çocuklar sevindirilecek bu bayram da.

Foça'nın, Foçalıların ve konuklarının Şeker Bayramı kutlu olsun.


Nurdan ÇAKIR TEZGİN



3280











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)