ISSN 1308-8483
FOÇA KAZILARI / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 20.8.2010    


FOÇA KAZILARI

Foça’da bir süredir Athena Tapınağı’nı çıkarma kazıları sürüyor. Şahsen buna ben sevindim. Böyle bir kazanımın Foça’yı güzelleştireceği kanısındayım. Tapınağın muhteşem bir görüntü olacağını düşünüyorum.

Kazı başladığından bu yana birçok olumsuzluğu da görmekteyim. Kazıların, yer bölümlerinin yapıldığı bölge, kutsal limandan itibaren devam ediyor. Kazılan yerlerde kirli, yeşile çalan su birikintileri oluşuyor. Çöpler atılıyor. Hiçbir güvenlik önlemi yok. Ön bölüme yerleştirilen tahtalar (derme çatma diyebiliriz) sık sık yerinden oynuyor. Daha ilerde ise, hiçbir önlem alınmamış. Kazılar gittikçe genişliyor. (Neden bu kadar geniş kazılıyor?) Burası, Foça’nın en güzel yerlerinden biriydi. Yürüyüş, gezinti yapılır, banklarda insanlar dinlenir, hatta özel olarak güneş batımına gelinirdi. Çocuklar için bir iki oyuncağın olduğu, biraz yeşillikli huzurlu bir yerdi. Şimdi kazılar ilerledikçe banklar kaldırılıyor, çocukların oyuncakları kaldırıldı (başka bir yerde mi?) Taş, toprak, toz içinde hüzünlü bir durumda bu mekan. Kazılar nedeniyle kutsal liman yolu, daraldığı için bir itiş kakış oluyor. Kimsenin düşmemesi bir mucize (!)

Arkeologlardan “anlaşılmıyoruz, destek almıyoruz,” yakınmasını duyarız sık sık. Bunun nedeni onların da halkla iletişim halinde olmamaları. Benim gibi Foça kazılarının gidişatını merak edene kim bilgi verecek? Soruları olanı kim yanıtlayacak? Oysa ki birçok fırsat var.

Halkın bilgilendirilmesi için toplantı yapılır. (Ne de olsa yaşadığımız yer) Festivallerde veya başka günlerde, belediye meydanında, kazılardan çıkan objeler (maketleri) sergilenebilir. Athena Tapınağı’nın büyükçe resimleri kazı duvarlarına asılabilir. (Şu anda kazı alanına girmek YASAKTIR’ı görüyoruz bir tek)

Bence, arkeolojiyi sevdirmek, sempatik göstermek, arkeologların görevi. Geçenlerde yanımdan geçen biri kazıları görünce “Burası ne olmuş böyle, her taraf yıkılmış, toz, toprak içinde, yazık olmuş Foça’ya” diyordu. Hak vermedim ama üzüldüm. Daha özenle yapılır bu kazılar.

Çabuk bitmesini umar, başarılar dilerim.


Zuhal ÖZÜGÜL



1745











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)