ISSN 1308-8483
Yazlıkçılar giderken Foça / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 21.9.2010    


Yazlıkçılar giderken Foça


Foça'nın en Foça olduğu günler başladı...

Festivalin bittiği o son Pazar akşamı, bazılarımızın yüzündeki müstehzi gülümsemeye eşlik eden şu sözcükler vardı sanki; "Yaşasın yarından itibaren Foça bize kalacak!"

Bu ne tür bir bencilliktir! Gürültü patırtı bitecek, gelen konuklar evlerine gidecek, sakin sükunet dolu Foça bizlere kalacak! Nitekim de öyle oldu. Bu satırları kaleme almak için festivalin ardından bir gün bekledim, Pazartesi gününün sakinliğini kokladım ve Pazartesi akşamının ruha iyi gelen Eylül dinginliğine sığınarak yazmak istedim...

Öyle sakin öyle huzurlu bir geceydi ki, dolunayı Küçükdeniz üçgenine şap diye düşürebilirmişim duygusuna kapıldım bir an. Işıklar ne güzeldi dün gece, fırtına öncesinin sessiz tıpışlamasıyla yayıldım geceye. Gece uzadı ben kısaldım sanki...

Bisikletim kabak olmaya ramak kala, evin yolu tutulmalı diyorum... Ev yolu binbir sürpriz!

Sakin Foça'nın sürprizlerini yaza yaza bitiremedim. Gece yarısı, Akkayalar tarafından gelen bir uğultuyla olduğum yere çakılıyorum. Ben diyeyim 30, siz deyin 50 kadar yaban domuzu tozu dumana katarak iniyorlar yamaçtan aşağı. Yazlıkçıların yiyecek artıkları, kedi ve köpekler için bırakılan yiyecek ve su kaplarının gece müdavimi oldukları belli olan bu yaban domuzu ordusu önce beni biraz ürküttüyse de, sessizce bekledim yolun başında geçmelerini. Onlar da benden ürkecekleri için korkutmak istemedim aslında. Dünyada yeterince yiyecek var, onlar da nasiplensin diyorum, ne ki yine "domuzlar Foça'yı bastı" diye insanlar ürkmesin.

İlköğretim çağında çocukları olan tatilcilerin pek çoğu büyük kentlerdeki evlerine dönmüşler, yazlık evlerin kepenkleri kapanmaya başlamış. Emekli ve yaşlılar bir süre daha kalacaklar biliyorum; en azından şöyle bir Kasım ayını da ortalayalım diyecekler! Kemikleri üşümeye, Foça poyrazı iliklere işleyene dek kalacaklar ve yılbaşıyla zemheriyi geçirmek için kaloriferli kışlık evleri onları bekliyor olacak.

Bizler, yaz ve kış Foça'da yaşayanlar, yazlıkçıların geride bıraktıklarına elimizden geldiğince sahip çıkıyor olacağız! Kediler, köpekler, yeni ekilen fidanlar, domuzlar ve hatta gelinkadınlar, (gelincik) şimdi mutfağı boşalan kapalı kepenkli evleri bırakıp, yaşayan evlerin etrafına mendil açacaklar!

Yaşam bir döngü, gelecek yaza kadar her şey gönlünüzce olsun...

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3110











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)