ISSN 1308-8483
Şimdi TURUNÇ REÇELİ Zamanı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 28.12.2007    


Şimdi TURUNÇ REÇELİ Zamanı


Herşeyin suçlusu arkadaşım Konca!
Sakince geçerken Konca'nın evinin önünden, seramik saksılara koyduğu turunçlar aklımı başımdan alıverdi, turuncu rengin turunculuğunu aldığı menşe-i ekşi, keskin kokulu meyve turunç.

Konca, komşusu Ömer Beylerin bahçesinde yerlere dökülenleri toplayıp, estetik bir şekilde yerleştirmiş saksılarına.

Foça sokak ve bahçelerinde bolca görüldüğü yusyuvarlak turunçlar, bilmeyenlerde koparıp yeme isteği uyandırır. Yanılıp şaşıp bir tane koparma gafletinde bulunanlar da, suratını ekşitip yere atar turunç denilen ekşi Akdeniz narenciyesini...

Konca, benim aklıma geleni duyup (!) heyecanımı görünce komşusunun bahçesine girip birkaç tane de dalından koparıyor ve reçel yapacak kadar turuncu tutuşturuyor kucağıma. Hadi bakalım iş başına Aşçı Fok.



Neyi ne kadar kullandım?

8-9 Adet turunç
3 Su bardağı toz şeker
4 Bardak kadar içilecek kalitede su
İki yemek kaşığı turunç ekşisi (limon suyu niyetine)
Birkaç tane karanfil
Bir adet tarçın çubuğu



Nasıl Hazırladım?

Turunçları iyice yıkayıp rendenin ince tarafıyla koyu kısmını kazıdım. Kazıma işlemi bitince bol suyla bir kez daha yıkayıp portakal dilimleri gibi dış kabuklarını çıkardım. İçlerini salata sosu yapmak üzere bir kenara ayırdım, reçelimiz dış kabuklarından ibaret olacak.

Birçok Akdenizli, turunç reçelini genellikle 3-4 günlük bir sürede tamamlıyor. Ritüeli oldukça uzun ve meşakkatli. Yaşamın fazla sıkıntı ve zamana meydan vermeyecek kadar anlık olduğunu düşünürsek, o uzun süreyi kısaltan bir tarif denemekte yarar var diyorum.



Turunç kabuklarını bol soğuk su doldurduğum tencerede 5 dakika kaynatıyorum. Hemen süzüp sıcaklığını koruyarak sıcak sularda bolca yıkayıp, ikinci defa kaynatıyorum. Bu defa da yine 5 dakika kaynatıyorum yeniden sıcak suyla bolca yıkıyorum. Birkaç saat kadar soğuk suda bekletip yeniden kaynatıyorum 5 dakika. Bu süzme ve kaynatma işini toplam üç kez tekrarlamış oluyorum. (Bu şekilde süre kısalıyor!)

Bunca zahmetin sebebi turuncun kabuğunun acımsı oluşu. Bir çok tarifte, turunç kabuklarına yuvarlak şekil verebilmek için ipe dizilmesi tavsiye edilir. Ben iğneyle iple uğraşmadım, kürdanlara dizdim. Tavsiye ederim oldukça pratik oldu.



En sonunda; şeker ve suyla bir şurup hazırlayıp süzülmüş, yumuşamış ve kürdanlara dizilmiş turunç kabuklarını ateşteki kaynayan şuruba atıyorum. Şurubun içine birkaç karanfil ve çubuk tarçını da atıp 25- 30 dakika kısık ateşte kaynatıyorum. Ateşten indirmek üzereyken yarım turunç ekşisiyle (2 tatlı kaşığı) reçelimizi kestiriyorum. Ilınınca kavanozlara boşaltıyorum. Kavanoz kapaklarını iyice soğuyunca kapatıyorum. Sonuçta acılığı hiç hissedilmeyen tatlı mı tatlı bir reçel oluyor...



Komşuda pişer bize de düşer mi?

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


6636











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)