ISSN 1308-8483
Aşçı Fok'tan ZEYTİNLİ AŞURE / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 19.1.2008    


Aşçı Fok'tan ZEYTİNLİ AŞURE


Aşçı Fok kendine bahçeli bir ev yapmaya karar verdi! Sebebini az çok tahmin edersiniz; otunu sebzesini kendisi yetiştirmek istiyor, malumunuz üzre yüzyılımızın iklim koşuları yaşamımızda birçok şeyi değiştirdi ve değiştirmeye hızla devam ediyor. Tarıma ve çiftçiye sırtını dönen, nükleer ve termik santral enerijisiyle yoğunlaşan kitlesel güç karşısında yapılabilecekler git gide azalıyor. Aşçı Fok, bireysel yapabileceklerini gözden geçirirken bahçeli bir ev yapmaya karar veriyor!

Sanırım; "evlerimizin önünü temiz tutalım" sloganına geri dönüyoruz!



Aşçı Fok, Muharrem ayında başlanan ev inşaatının temel harcına; mayası güçlü olsun diye yedi çeşit hububat serpiyor, bereketi bol olup kileri dolup taşsın diye de büyük bir narı patlatıyor inşaatın her yanına, ayrıca uzun, sağlıklı, huzur ve barış dolu günler için zeytin taneleri ve zeytin yaprakları serpiştiriyor temel harcının içine.

Bütün bu ritüelden sonra Aşure günü gelip çattığında; tam 41 çeşit hububat ve meyvenin haşır neşiri olan aşure kaynatıp götürüyor eşe dosta ve ev inşaatında çalışanlara...



Aşçı Fok'un Aşure Malzemeleri:

1- Bir kg. buğday
2- 2 kg. toz şeker
3- 250 gr. pirinç
4- 1,5 Su bardağı haşlanmış nohut
5- 1,5 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye
6- Bir su bardağı haşlanmış kuru bakla
7- Bir su bardağı tuzsuz yeşil zeytin
8- 200 gr. kuru kayısı
9- 200 gr. kuru incir
10- Bir patates
11- Bir elma
12- Bir portakal
13- Bir armut
14- Yarım ayva
15- Bir limonun soyulmuş dış kabuğu
16- 250 gr. kuru üzüm
17- 2-3 tane çubuk tarçın
18- 20 gr. kadar karanfil
19- Bir yemek kaşığı nişasta
20- 3 Yemek kaşığı bulgur
21- 2 Yemek kaşığı irmik
22- Bir kaç kaşık dut kurusu
23- Bir kaç tane erik kurusu
24- Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
25- Bir su bardağı haşlanmış mısır
26- 100 gr. kuş üzümü
27- Yarım çay kaşığı tuz
28- Su (gerektiği kadar)
29- Bir çay bardağı gül suyu
30- Bir yemek kaşığı zeytinyağı
31- Bir çay kaşığı zerdeçal
32- Bir çay kaşığı toz zencefil
33- Bir yemek kaşığı keten tohumu



Aşurenin kâse üstü garnitürü için malzemeler:

34- 100 gr. Hindistan cevizi
35- 200 gr yer fıstığı
36- 100 gr. çam fıstığı
37- 200 gr. fındık
38- 100 gr. badem
39- 50 gr. Susam
40- 20 gr. kadar toz tarçın
41- 2 adet nar

Aşçı Fok Aşureyi Nasıl Pişirdi?
Uzun uzun anlatıp bunca 41 çeşidi zorlaştırmamak için Aşçı Fok hazırladığı aşureyi kısa ve öz anlatmaya çalışacak:

Buğday, nohut, fasulye, bakla, incir, pirinç, mercimek her biri ayrı tencerelerde olması gerektiği kadar pişirilir. Ve hepsi biraraya getirilir, karıştırdıktan sonra nişasta, bulgur, haşlanmış mısır, doğranmış patates, elma, armut, ayva, portakal, limon kabuğu, karanfil, zerdeçal, zencefil, keten tohumu, üzümler, tarçın kabuğu, çekirdeği çıkarılarak suda bekletilmiş tuzsuz yeşil zeytinler halka halka doğranır ve bütün diğer malzemeler konarak 20 dakika kadar topluca kaynatılır, ardından toz şekeri ilave edilir, yarım saate yakın kısık ateşte karıştırarak kaynaması sağlanır. Bu arada gül suyu, kaynama faslı bitince konmalıdır. Sevginizi, yani en önemli sihri ilk baştan itibaren bolca koymayı ihmal etmeyin!

(Mutfağınızda bulunan tencerelerin ebadına göre aşureyi iki veya üçe bölmek mümkündür)



Şeker koyma aşamasına gelindiğinde, diyet yapan yada diyabetli olan yakınlarımız için aşuremizin beşte biri kadarı küçük bir tencereye ayrılabilir. Ayırdığımız (beşte biri kadar) aşureye tatlandırıcı olarak, kaynatılmaya müsait Stevya stiklerinden 25-30 adet konur 15 dakika daha kaynatılır ve doğal tatlandırıcılı aşure hazırlanır.

Aşurenin beşte dördüne 2 kilo toz şeker yeterli oluyor fakat daha tatlı sevenler için yarım kilo daha ilave edilebilir. Servis dizaynı sunum çeşitliliğinize göre değişiklik arz edeceğinden istenildiği gibi hazırlanıp ikram edilebilir.



Aşın aş olsun
Evin taş olsun
Aşureni yiyenler
Arş-ı âlâya kuş olsun

Aşçı Fok.



Kırk bir kere maşallah...

Aşçı Fok'un bu yılki zeytinli aşuresi farklı bir deneyimdi. Salt zeytin değil elbette bir kaşık zeytinyağı, zerdeçal, zencefil ve mevye kurularının katılmasıyla Zekeriya Sofrası zenginliğine ulaşan Aşçı Fok Aşuresi, adeta bir kuvvet macunu niteliği kazandı. Yiyenlere kuvvet-i şifa olsun, Yiyemeyenlere gelecek yıllar sözümüz olsun...

Not: Yeşil zeytinler, Manisa'dan Kadir Şenyoğurtçu tarafından Aşçı Fok'a gönderilmiştir. Çekirdeği çıkartılarak, acı suyu sürekli değiştirilerek tatlı suda bekletilen yeşil zeytinler, tamamen tuzsuz haliyle Aşçı Fok'a aşure yapabilme şansı vermiştir, sayın Kadir Şenyoğurtçu'ya teşekkürü bir borç bilirim.

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


14331











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)