ISSN 1308-8483
Bozdağ’da kar zamanı / Işık Teoman
Işık Teoman    
  Yayın Tarihi: 15.2.2008    


Bozdağ’da kar zamanı


Zirvede karlar erimeden Bozdağ’a gitmek için en uygun zamanlar. Geçen hafta başlayan ve zeminde tutunan kar Bozdağ’ın zirvesine iyice oturdu ve kalıcı gibi görünüyor. Kayakseverler bugünlerde bölgeye akın akın gidiyor. Otellerde ve pansiyonlarda yer bulmak çok zor. Bozdağ’a günübirlik de, konaklamalı da gitmek mümkün. Ancak konaklamak isteyenlerin mutlaka rezervasyon yaptırmaları gerekiyor. Çünkü bugünlerde Bozdağ’a ilgi oldukça fazla.

Bozdağ köy olmaktan kurtulmalı

Bozdağ’ın tek hüzünlü insanı ise Bozdağ Belediye Başkanı Mehmet Keskin,Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde nüfusu 2 binin altında çıkan Bozdağ Belediyesi’nin köy olması kaygısını taşıyor. Kahvehanede karşılaştığımız Başkan Mehmet Keskin,” Nüfusumuzun 2 binin üzerinde olduğunu kanıtlayacağım. Eğer kanıtlayamazsam Ödemiş’e değil Manisa’ya bağlanırız.” diye dert yanıyor. Umarım başkanın dileği yerine gelir de Bozdağ köy olmaktan kurtulur.

Dokuzçeşmeler

Hafta sonu yine yol arkadaşım Engin Yavuz ile anlaştık Turgutlu-Salihli karayolu üzerinden sisli bir günde Bozdağ’a günübirlik bir gezi gerçekleştirdik. Salihli yolunu tercih ettik çünkü yeşiliyle, çevresiyle güzellikler barındırıyor. Dağın zirvesinde Dokuzçeşmeler ve çevresindeki rengarenk satıcılar, gözlemeciler insanı buyur ediyor. Durmamak olmaz. Biz de öyle yaptık. Dokuzçeşmeler’de kısa bir mola verdik.


Salihli-Bozdağ yolu üzerinde Dokuz Çeşmeler


Ayakkabıyı ödünç aldım

Ardından Bozdağ yolculuğumuzu sürdürdük. Belde girişinde bizi eski binalar ve çatılarındaki bembayaz kar görüntüleri karşıladı. Kasabanın meydanına geldiğimizde ise Türkiye’nin tüm dağcılarının Bozdağ’da buluştuğunu gördük. Aralarında tanıdık isimler de vardı. TRT İzmir Basın Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Aydın Akansu ve Anadolu Ajansı Muhabiri Serdar Yılmaz da zirveye tırmanmak için gelmişler. Serdar Yılmaz’dan yedeğindeki dağ ayakkabılarını ödünç alıp Ahmet Aydın Akansu ile birlikte çadırların kurulduğu kamp alanına gittik.

Dağcılar akın etmiş

Mermeroluk piknik alanının yakınına kurulan çadırlar tam bir renk cümbüşü yaratmış. İDADİK’in 7’nci Kış Şenliği için Bursa’dan, Balıkesir’den ve Türkiye’nin dört bir yanından 545 profesyonel dağcı buluşmuş. Görkemli bir program yapmışlar. Dağcılar daha sonra karlarla kaplı Bozdağ’ın zirvesine (2200m.) batı karkulvarı, kuzeybatı sırtı ve klasik rota olmak üzere 3 ayrı bölgeden tırmanışlar yaptılar. Görülmeye değer güzellikler yaşandı.


Dağcılar Mermeroluk civarını kamp alanı olarak seçmişler



Kestane ve ceviz çok lezzetli

Dağcıların yanısıra Bozdağ’a sürekli otobüsler geliyor, kadın, erkek, çocuk o kadar kalabalık ki. Bu arada kasabanın tek meydanında sağlı sollu sıralanan satıcılar Bozdağ’ın ünlü patatesi ve elmasını kasa kasa satıyorlar. Biz de almayı ihmal etmedik. Öğlen saatlerinde meydanda küçük bir dükkanda katmerlerimizi yedik. Bozdağ’a has köpük ve yaz helvası satın aldık. Tadını ve benzerini hiçbir yerde bulamayacağımız kestane ve cevizi de almasak aklımız burada kalırdı. Çünkü Bozdağ’da 500-600 yaşında dev kestane ağaçları var. Yükseklerde yetişen meyvelerin tadı bir başka oluyor çünkü.

Nur Abla’nın sütlacı

Öğleden sonra Engin Yavuz ve Ahmet Aydın Akansu ile birlikte Nur Altuner Abla’nın zirveye çıkış yolu üzerindeki pansiyonuna giderek yöreye özgü sütlaçlarını kaşıkladık. Sütlaçların tadı damağımızda kaldı. İzmir Valiliği zirveye çıkışlarda araçların sorun yaşamaması için gerekli önlemleri almış.Yollar zirveye kadar tuzlanmış, buzlanmanın ve kaymaların önüne geçilmiş. Rahatlıkla zincir takmadan 2 bin 200 metre yüksekliğindeki Bozdağ Kayak Merkezi’ne gittik. Otomobilimi park eder etmez kar yağışı başladı.


Bozdağ Kayak Merkezi'ne çıkarken yolun üzerinde yöreye özgü Nur Abla'nın yaptığı nefis sütlaçları kaşıkladık



İzmirlilerin kar keyfi

Kar fakiri İzmirliler olarak biraz kar topu oynadık. Kayak yapanları izledik. Kayak Merkezi’nin önüne kurulan mangallarda pişirilen ve çevreye yayılan sucuk kokuları tok olmamıza karşın bizde yeniden yemek yeme isteği uyandırdı. Kar yağışı biraz hızlanınca yollarda kalmamak için akşamüzeri tekrar Bozdağ’a döndük. Kasaba meydanındaki bir kahvehanede çaylarımızı yudumladık ve biraz dinlendikten sonra Gölcük’e uğradık.


Zirveden aşağı annesiyle birlikte kayan minik kızın keyfine diyecek yok



Gölcük terkedilmiş gibi

Bozdağ’ın kalabalığına karşın,yazın binlerce insanın barındığı Gölcük’te kimseler yoktu. Lokantalar, kahvehaneler, dükkanlar kapalıydı. Sadece ekmek fırınları ile gözleme yapan birkaç mekan açıktı ama alışveriş yapacak müşteri de yoktu ortalıkta. Kış mevsimi olmasına karşın gölün suyu iyice çekilmiş. Yazın patates sulamada geçen yıl olduğu gibi sıkıntı çekilecek sanıyorum.

Havanın kararmasıyla birlikte bu kez dönüş yolumuzu Ödemiş üzerinden belirledik. Ödemiş’te kara fırında pişen nefis köy ekmeği satın aldıktan sonra İzmir’e döndük ama aklımız Bozdağ’ da kaldı. Çünkü biz dönüş yaparken kar hızını artırmış beyaz bir gelinlik gibi kasabanın üzerine yayılmıştı.




Bozdağ'ın zirvesinden kasabanın genel görüntüsü çok renkli




Dağın başında bile olsa acıkan karınlara gözleme sunuluyor




Bozdağ'da eski yapılar korunmuş ve bunun için özen gösterilmiş




Kayak Merkezi




Bozdağ Kayak Merkezi




Bozdağ' kara büründü-Fotoğraf Anadolu Ajansı



600 yaşını aşmış bir kestane ağacı ne kadar görkemli görünüyor



Meydanda satıcıların tezgahları oldukça kalabalıktı



Salihli üzerinden Bozdağ'a tırmanırken çevrenin görkemli güzelliğine sis de ayrı bir gizem kattı




Dokuz Çeşmeler'deki satıcılar




Yöreye özgü kestaneler,cevizler kurutulmuş otlar alıcı bekliyor




Işık Teoman

isikteoman@gmail.com


19187











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)