ISSN 1308-8483
İLKBAHAR,YAZ, SONBAHAR, KIŞ VE İLKBAHAR... / Esin ÇAKIR
Esin ÇAKIR    
  Yayın Tarihi: 14.12.2010    


İLKBAHAR,YAZ, SONBAHAR, KIŞ VE İLKBAHAR...


İşte bence sinemanın ne olduğu ve olması gerektiğine dair muhteşem bir örnek.

Kim Ki Duk şölenimiz devam ederken aslında çok daha önce izlemem gereken bir filmi ıskalamışım maalesef... Beşer, şaşar.

2003 yapımı bu sessizlik ve görsellik başyapıtı inanılmaz bir dinginlik, budist bir öğreti çerçevesinde huzur ve sabır bahşediyor seyircilerine. Ders niteliğinde izlenmeli ve izletilmeli.

Usta-çırak yorumlamaları, mekanın inanılmaz büyüleyiciliği, az laf çok çekim, yönetmenimize bir kez daha şapka çıkartmamı sağladı.



Doğadaki siklusu insanın evrensel gelişimine paralel olarak başlangıç, yoğurma, ilerleme, gelişme ve başa dönme şeklinde doğru ve başarılı bir tarzda yorumlamış üstadımız. Reenkarnasyon ve hayvanlarla olan ilişkiler de sizin yorumlarınıza açık bırakılmış. Horoz, kedi, kaplumbağa ve yılan gibi bazı hayvan figürlerinin insanın daima yanı başında olması gerektiği de altı çokça çizilmeden, arif olan anlar tarzında naifçe anlatılmış. Bu gezegeni onlarla birlikte paylaşıyoruz ne de olsa...



Çırağın büyümüş halini yönetmenimiz bizzat kendi canlandırmış. Ayrıca rahibin çırağına verdiği doğaya saygı dersi de son derece hafızalara kazınacak nitelikte olup, çok zarifti. Diğer filmleri gibi burada da konuşmalar 10-15 cümleyi geçmiyor, zaten de gerek duyulmuyor.

Daha fazla söze gerek yok. Kim Usta gibi az konuşalım, öz konuşalım.

İzlenilmesi tarafımızdan şiddetle önerilir. (Dünyevi ve ruhsal kirliliğin giderilmesi açısından)




Esin ÇAKIR



2665











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)