ISSN 1308-8483
Yılbaşı Hindisinin Tazeliği Nasıl Anlaşılır? (Zavallı Gulu Gulular!) / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 31.12.2010    


Yılbaşı Hindisinin Tazeliği Nasıl Anlaşılır? (Zavallı Gulu Gulular!)


Yılın son günü, yılbaşının vazgeçilmezi hindiyi konuşalım dedim... Taze hindiyi anlamak çok kolaydır, öncelikle ağır bir kokusu olmayacak. Sonra, derisi beyazca olup deri altından kırmızı eti saydam olarak görülebilecek. Kol kürek üstlerinde yoğun yağlı kısımları iri dişli kabarcıklar halinde yağlılığını fark ettirecek. Diriliği bir bakışta hissedilecek. Fazla tombul olmayacak ki gereksiz yağlı olmasın, bu tadını ağırlaştırır.

Bütün bunları anlamak zor değildir fakat ille de çok taze hindi pişireceğim diyorsanız, gulu guluyu kendiniz canlı olarak satın alıp kestireceksiniz. Bu fotoğrafta görünen zat-ı muhterem kesilmezden iki saat önce komşunun bahçesinde yonca yiyiyordu.

Pişirme işi size kalmış, ister kestaneli ve fıstıklı üzümlü iç pilavı hazırlayıp hindinin karnına doldurup dikin. İster öylece çıplak pişirip piştikten sonra işlem yapın. Çıplak dediysem, hepten yapayalnız değil! Tütsülenip iyice yıkanmış çıplak hindi bol su ile kocaman bir tencereye oturtulur. Suyun içine, bir yemek kaşığı tane karabiber, bir iki tane karanfil, yarım demet maydanozun sap kısmı, iki baş kuru soğan bütün olarak, bir iki dal kereviz sapı ve birkaç damla sirke ve zeytinyağı konup kısık ateşte iki saat pişirilir.

Özel besi hindisi üç saate kadar da tutulur ocakta, çünkü; otlayıp gezinen hindi kaslı ve sportmendir o yüzden pişme süresi uzayabilir. Kartlık ve körpelikle karıştırılmamalıdır. Hindi yağı yoğun bir kanatlıdır, eğer ki yağını almak istiyorsanız pişen hindinin suyunu soğutun, üzerine sert bir tabaka halinde yağı birikecektir.

31 Aralık yılbaşı gününü mutfakta çıplak bir hindiyle boğuşarak geçirmek isteyen kaç kişi olabilir acaba!



Yoksa siz hiç sportmen hindi yemediniz mi!?

Fotoğrafta, soldan üçüncü görünen hindi geçen senenin yılbaşı hindisiydi. Kendisi, komşumuzun beslediği hindi ailesinin efelenmeyi seven sportmen ve yakışıklı bir ferdi olup, benimle arası pek iyi değildi. Bir keresinde uçup debelenerek başımın üzerinden bahçe kapısına konmuş, vıdı vıdı gulugulu yapıp bana olan sinirini iyice belli etmişti! Tek suçum, sevgilisinin fotoğraflarını çekme girişiminde bulunmamdı! Zavallı ne bilsindi en sonunda tenceremde salınacağını...

Tanrı guluguluları yılbaşı hindicilerinden korusun.

Bu satırları okuyan takipçilerimin yeni yılını muhabbetle kutluyorum. İyi ki varsınız, beni okuduğunuz için yazdığımı biliyorsunuz değil mi? MUTLU YILLAR...


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2747











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)