ISSN 1308-8483
"Mart Dokuzu Etkinliği"ne gidelim mi? / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 1.3.2011    


"Mart Dokuzu Etkinliği"ne gidelim mi?


Nereye mi? Ot toplamaya Urla'ya... 19-20 Mart günleri düzenlenecek olan Urla Mart Dokuzu Etkinliğine gidelim diyorum...

Yapılan kazılarla Anadolu'nun en eski zeytinyağı işliğine sahip olan Klazomenai ülkesi insanları olan Urlalılar, Urla Slow Food Gönüllüleri ve Urla Belediyesi'nin işbirliğiyle çok güzel bir etkinlik haftası düzenlemişler.

Yerel gelenekleri yaşatmak, sürdürülebilir yiyecek kaynaklarını öne çıkarmak ve yeni nesillere tanıtmak amacıyla doğanın varoluşunu kutlamaya hazırlanan Urlalılar, Mart Dokuzu haftası etkinliklerine tüm doğa severleri davet ediyorlar.

Urla'nın iklim kliması, üzüme zeytine, binbir çeşit ota, enginara, pembe domatese, kınalı bamyaya lezzet katan havasıyla insanı sarhoş eden oksijen bolluğuyla ılıman bir Ege nefesidir. Urla Yarımadası, güneyden ve kuzeyden esen rüzgarların tuzlu nemiyle boy veren üzüm bağları ve zeytinliklerine kucak açarak bereketli vadilere ev sahipliği yapar.

İnsana yaşamın özünü koklatan aurasıyla her mevsim gidilip misafir olunacak bir coğrafya Urla. Hele de Urla İskele deyince biraz duracağız! Bizim Berfe'miz var orada. Bir dönem Foça'nın karataşında şiir sektirmiş şairimiz Süreyya Berfe...

Beş yıl olmuştur şairin Urla İskele'ye misafirliği, misafirlik desem de biliyorum ki Berfe oralı oldu artık. Üstadı, biraz Homeros çokça da Seferis'in tutsak ettiği o kadar belli ki... Buyrun işte son şiir kitabının adı; “Seferis ile Üvez”.

Çok söze ne hacet! Urlalılar ot toplayıp ıspanak balığı yiyelim diyor, Süreyya Berfe'de “bahar yorgunluğunu bilen otlar” diyor dizelerinde, “mevsim değiştiren balıklar” diyor, “sallanarak ihtiyarlayan yosunlar” diyor... Sözün bittiği şair yüreğinin dillendirdiği bir Urla'yı kokluyorsunuz onun dizeleriyle.

Antik kentlerin insanı esrikleştiren o bildik duygusunu içimize alıp, baharı da yürek çeperlerimizde iyice şişirip, geldiğimiz kentlere pupa yelken coşkuyla açılacağız. Haydi Urla'ya ot toplamaya gidelim, ot toplarken Necati Cumalı'yı, Tanju Okan'ı yad edelim diyecektim ki; "Öyle sarhoş olsam ki........." melodisini mırıldanırken, soluğu Urla şarabı tadabileceğiniz organik üretim yapan minik şirin bir şato-bağda alalım diyebilirim.

Bu satırları yazmaya başladığımda Urla'ya gitmek için bu kadar nedenimiz olabileceğini düşünememişim. Hay Allah!


Nurdan ÇAKIR TEZGİN



2489











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)