ISSN 1308-8483
Doğa öyle güzel ki... / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 24.3.2011    


Doğa öyle güzel ki...


Bu fotoğrafını gördüğünüz sepetteki otları dün topladım. Bütün bu canlılığı görünce Şevket-i bostana ya da pazıya ot demek kifayetsiz kalmıyor mu? Kuzu kulağına, radika ve hindibağa, oğlankolu, Hasankalfa, kapkalida, hardal ve turp otuna, labada ve arapsaçına ot deyip geçmek ayıp gibi bir şey!

Ot aşığı bir etyemez olarak fazla mı ileri gidiyorum acaba?


Çılgın bir doğaseverin peşine takılıp Allah ne verdiyse bütün enerjimle dağlara çıktım. Dağ keçisi gibi oradan oraya zıplayan Nur Hanımı takip edeceğim diye dün helak olan bendeniz, zonklayan zavallı ayaklarımla bugün usluca oturuyorum.

Çok da uslu olduğum söylenemez tabi; Dün, Liberty Apart Otel'in sahibi Uğur Bey'in çiftliğinden getirdiğim sütlerle boğuşuyorum bugün. Bir çoğunu yoğurt yaptım, birazını yalancı tavuk göğsü denilen muhallebiden yapayım dedim krema gibi oldu. (Turgay beğendi ama ben kafamdaki sertçe kıvamı yakalayamadım.) Sütün azıcığını da şevket-i bostan otunu sütlü pişirmek için ayırdım.

Dün, Foça'nın Karaimam Deresi'nde bulunan taze otlarla beslenen inek hanımlarla yarenlik ettik! Taze süt oluşturmak için çayırlarda otlayan çiftlik inekleriyle epeyce bakıştık ve sonrasında da sağımlarına iştirak edip, sütünü sağdıran güzel inek hanımlara teşekkür ettik... Ot toplarken, inek hanımların hakkını topluyormuşum gibi hissettim bir ara!

Bizim için sağılan Sümbül isimli inek hanımın sütü nasıl da bereketli, birçok şeye yetti arttı. Sümbül Hanıma maşallah, sütleri artsın eksilmesin inşallah...



Siz hiç adını sanını, soyunu seceresini bildiğiniz ineğin sütünü içtiniz mi? Bu çok tuhaf ve bir o kadar güvenli bir deneyim. Çocukların böyle bir deneyimi ders olarak yaşamaları gerek. Korkarım bir süre sonra sütün meyve ağacındaki meyvelerden elde edildiğini sanacaklar! İçinde süt olduğunu ifade ettikleri ambalajlı ürünler satan şirketler, sütü sütlükten çıkarmak için ellerinden geleni yapmaktalar. Ne denir, her şey çok geç olmadan ne yapılabilir?

Dağları anlatırken Uğur Beyin çiftliğine geçiş yaptım, dağlar, doğanın alı moru, görünen görünmeyen tüm canlılar öyle güzeller ki... Bütün o renk skalası içinde pervane sineği gibi uçuşmak, yaşamın cevapsız sorularını uzaklaştırıyor. Yaşamak ve olmak, "olup durmak" varken diğer öteki şeyler öyle anlamsız ki...




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3188











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)