ISSN 1308-8483
Kazayağı Turşusu / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 14.4.2011    


Kazayağı Turşusu


Eve girdik, kesif bir sirke kokusu dağladı burnumuzu... Meğer ocakta sirkeli kazayağı varmış. Annem dünyanın kazayağını toplamış yine kırlardan. Kırmızı köklü kazayağı bunlar, bir de beyazı var. Çocukluğumdan beri bildiğim bir tat, kendine özgü baharatımsı kokusu ve hırt hırt bir ısırılışı vardır.

Annem diyor ki; “Taze olduğundan emin olacaksın, kış ve baharın soğukça günlerinde taze olur. Kartlaşınca toplasan bile doğrayıp yemeğini yapmak lazım, yoğurtla pek yakışır. Salata ya da turşusu için tazesi gerek. Serince yerde turşusu en az bir yıl dayanır. Maydanoza benzer ama yaprakları daha sert ve dayanıklıdır. ”




Gelelim tarifine:

Toplanan kazayakları sarı ve kart yapraklarından ayıklanır bol suda kumlarından temizlenmesi bekletilip yıkanır. Bir tencereye
250 – 300 gram kadar sirke ve üzerine 3-4 bardak su doldurarak bu karışımın kaynaması beklenir, sonra kazayakları biraz tuz ile ilave edilir. Yarım saate yakın kaynatılarak pişmesi sağlanır ve sirkeli suyu süzülerek kepçeyle servis tabağına alınır. Üzerine, dövülmüş sarımsakla tatlandırılmış sızma zeytinyağı gezdirilir.

Bu tarif sofrada bir defada tüketilmek üzere yapıldığı gibi, bol zeytinyağı ile bir kavanoza doldurulup bir yıl kalacak şekilde de saklanabilir. Tek gereken; Sirke ve zeytinyağının koruyuculuğu. Kilerde unutulan bir kavanozun üç yıl sonra bile bozulmadan tüketildiği vakidir bizim evde.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3203











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)