ISSN 1308-8483
Foça'daki son trafik kazasının ardından / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 7.6.2011    


Foça'daki son trafik kazasının ardından


Bu satırları yazmam elzem oldu! Ayvalık Hürses Gazetesi’nden Oya ve Metin Uğral’ın yeğeni olan Batuhan İşlek’in acı kaybıyla sarsılan ailesinin feryadını duydum hissettim ve sizlerle de paylaşıyorum…

Trafik kazaları diğer ölümlerin üstünü örten bir acıyla çökerler yüreklerimize. Ne zaman bir trafik kazasına tanık olup içim acısa sayfalar dolusu yazasım gelir. 20 Mayıs’daki Trakya gezimizden dönerken Keşan Uzunköprü arasında insan cesetlerinin sağa sola fırlamış vahşetini gördüğümde günlerce kendime gelememiştim.

Trafiğe çıkmamak, yaşamdan el ayak çekmek de olmuyor ki…
Mecburuz trafiğin bir parçası olmaya lakin edebiyle, kurallarınca ve insanca. Direksiyona geçen sürücü, öldürücü bir makine kullandığının bilincinde değilse kanun ve kuralların devreye girip bu duruma bir çare bulması gerekir. Hele ki aynı hatalı kaza ve ölüm nedenleri sürekli tekrarlanıyorsa diyecek çok bir söz kalmıyor. Ne canı yanan babalar gördük Türkiye’yi arşınladılar yürüyerek, ne ocağı sönen analar kardeşler gördük görüyoruz yaşamları kararıyor.

Foça, İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa, Ayvalık fark etmiyor, trafik sorunu her insanın sorunudur o yüzden sadece tek bir mevkii ve mercii sorumlu tutmak yeterli değildir kanaatimce. Yakın çevremizde yaşananlara tanık olup tepkisiz kalmak acı veriyor! Foça’da merkez dahil başta Bağarası, Gerenköy, Ilıpınar olmak üzere pek çok ölümlü kaza gerçekleşmekte. Bunun çözümü nedir nasıl önlenebilir ne diyorsunuz?


İzmir istikametinin Foça çıkışı beşinci kilometresindeki kazada canlarını kaybeden Batuhan İşlek ile Murat Duran 16 ve 19 yaşlarında iki taze fidandı, ailelerinin acısını paylaşmaktan öte ne yapılabilir bugün? Bir şeyler yapılamaz mı gerçekten? Her ölümlü ve sakat bırakan kaza mıntıkasına pankart, tabela türü işaret ve ışıklar konup değişik sözcüklerle caydırıcı olunamaz mı? Şöyle ki;

“Burada şu kadar kişi can verdi, şu kadar kişi öksüz yetim kaldı, şu kadar kişi sakat kaldı.”

“Buradan geçerken lütfen yavaşlayın ki ölen şu kadar kişiye siz de ilave olmayın”

“Trafikte tehlikeli bölgedesiniz, hızınızı kontrol ediniz!” gibi uyaranların uygulaması zor mudur, imkansız mıdır??? Bazı tabela ve yön levhaları birçok hayatı kurtarmakta işe yarayabilir, denemekte yarar var bence! Trafik kazalarında sevdiklerini kaybeden bütün canlara sabırlar diliyorum.

Acizane olarak bir önerim olacak; Acıları dağlamanın en bilinen yöntemlerinden biri, aynı acıya başka canların maruz kalmasını önlemektir. Haydi , hep beraber acınızı yeni yaşamlara dönüştürelim. Yitirdiğiniz geri gelmez ama; her önlediğiniz kaza teselliniz olacaktır. Üstelik bu yönde bir çaba insan bünyesine çok iyi geliyor inanın.

Neden olmasın?


Nurdan ÇAKIR TEZGİN



2763











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)