ISSN 1308-8483
Sızma zeytinyağında büyük şok! KOLON SIZMASI / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 22.6.2011    


Sızma zeytinyağında büyük şok! KOLON SIZMASI


Şok dedim diye oturup dedikodu anlatacak değilim! Kim ithal etmiş, 20 ton kolon sızmasını kim getirmiş Türkiye'ye beni ilgilendirmiyor! Zeytinyağı kurmayları arasında çekişme varmış, birileri zeytinyağının fünyesini çekmiş, zeytinyağı piyasası da çökmek üzereymiş o da ilgilendirmiyor beni...

Beni ilgilendiren; Kutsal zeytin ağacının birtakım çıkar hesapları yapan insanların elinde hırpalanması!

Beni ilgilendiren; Piyasaya sürülmüş her iki sızma yağdan birinin *kolon sızması olması!

Beni ilgilendiren; Yurt dışından tankerler dolusu getirilen kötü yağın iç piyasaya sürülmesiyle gerçek sızma yağın alıcı bulamaması ve zeytin üreticisinin zeytinliklerini kesme yoketme noktasına getirilmesi. (Tıpkı ithal et ile damızlık ve süt veren hayvanların üretcinin elinde zarar etmesi sonucu kesime gitmesi gibi, hatta daha da beteri)...

Peki şimdi ne yapacağız?

Herkes zeytinyağın kalitesini tadarak anlamayabilir, çünkü aldatıcı pek çok kriter var. Bilinçli tüketici olarak yapabileceklerimizin farkına varalım yeter, önemli olan çaresiz olmadığımızı bilmek!
1- Yol kenarlarından menşeini bilmediğimiz zeytinyağlarını satın almayacağız.
2- Marketlerin kendi ismleri altında fason doldurttukları indirimli sızmalara rağbet etmeyeceğiz.
3- Güvenmediğimiz markaların sızmasını kullanmayacağız.

*Kolon sızması nedir?
Kolonya değilse nedir bu kolon yağı?
Yemeklik olarak değerlendirilemeyecek kadar yüksek asitli (3 - 4 asitten fazla), çamur, toprak, metal, makine kokan, kötü görünen zeytinyağların asitleri düşürülerek vakum altında ve yüksek sıcaklıkta işlem görmesi sonucu elde edilen yağa "Kolon Sızması" denir. Kolon Sızması yüksek sıcaklığa maruz kaldığı için zeytin meyvesininin bütün vitamin değerlerini kaybedip oksidasyona uğradığından sağlığa da zararlı hale gelir.

Korsan sızma olarak da adlandırılan düşük fiyatlı yağların kolon sızması olasılığı yüksektir. Birileri vurgun vuracağım derken tüketicinin hem sağlığı hem cebindeki para hiçe sayılıyor. Sızma zeytinyağı satın alıyorum diye çakma kolon yağı almamak için biraz çaba harcamamız gerekiyor.

Aşçı Fok'un tercihi; Yerel butik üreticinin ve güvenilir markaların koyu renk şişedeki sızmaları. (Eş dostun az miktarda kendisi için sıktığı özel yağlar zaten konu dışı!)

Sızma zeytinyağındaki sızıntı ve kuruntular!

Nurdan ÇAKIR TEZGİN



2440











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)