ISSN 1308-8483
Yılbaşı kabaksız olmaz! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 31.12.2011    


Yılbaşı kabaksız olmaz!


Balkabağı pişirme geleneğimiz yaşadığımız sürece her yıl başı devam edecek. Ne ben kabak pişirip yazmaktan bıkacağım, ne de sizler beni okumaktan; çünkü her yıl başka bir kabak tarifi vereceğim. Annelerimizin geleneksel cevizli kabak tatlısının yeri gönlümüzdeki tahtını koruya dursun, farklı pişirme teknikleriyle yenilikler de yakalayabiliriz. Bildiğiniz gibi geçmiş yıllarda elmalı, ballı pekmezlisinden, cevizli bademli, kaymaklı sütlü kremalısına kadar farklı denemeler yapmıştık. Bu yıl da karamelize tarçınlısını deneyelim diyorum.

Tarçınlı Karamelize Balkabağı

İşte tarifi:
1 Kg. kadar kestane kabağı
1 Fincan su (kahve fincanı)
3-4 Fincan toz şeker
3-4 tane kabuk tarçın
Bir avuç iç ceviz
Biraz toz tarçın
Pişirip soğutulmuş muhallebi.




Hazırlanışı:
Ayıklanıp irice doğranmış balkabaklar cam ya da porselen bir tepsiye dizilir kabakların üzerine bolca tozşeker serpilip dinlenmeye bırakılır. Şeker kabakla sulanıp tepsinin dibine suyu birikmeye başlayınca 3-4 kabuk tarçın bu suya yatırılır ve bir fincan kadar da içme suyu ilave edip fırına konur.

Fırına konmadan önce alüminyum folyo ile kabakların üzeri iyice örtülür. 200 Dereceli ısıda 45 dakika kadar pişirilen kabaklar hafif dirice olsa da fırından çıkarılıp üzerindeki alüminyum folyo alınır ve kabakların üzerine yine bolca tozşeker biraz toz tarçınla karıştırılıp serpilir, tekrar fırına konur. Yani aynı işlem ikinci defa tekrarlanır, yine 200 derece fırında 45 dakika… Taa ki kabakların üzeri karamelize olup yanma derecesine gelene kadar fırında tutulur, sonra çıkarıp soğutulur. (Toz şeker ayarı biraz da sizin gönlünüze kalmış. Gönül ister ki daha bol şekerli olsun zira, bol şeker karamelize olmayı kolaylaştırır.)

Bir gün önceden pişirdiğiniz muhallebinizi buzdolabınızdan çıkarmanın zamanıdır artık. Bu defa krema ve kaymak yerine muhallebi ile servis yapalım dedim. Yan tarafları ve üzerleri karamelize olup hafif yanık tadı veren soğumuş balkabağımızın üzerine spatül ile düzgünce aldığımız muhallebiyi koyunca görüntü pek hoş oluyor. Üzerine ve yanına toz tarçınla ceviz bu görüntüyü tamamlıyor. Bu yılbaşının yeniliği de bu olsun dedim, hepimize sağlıklı ve ağız tadımızın hiç eksilmediği bir yıl diliyorum.

Nice, nice güzel yıllara…




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2513











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)