ISSN 1308-8483
Dondurmacı Nazmi Usta 2012 sezonunu açıyor / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 22.3.2012    


Dondurmacı Nazmi Usta 2012 sezonunu açıyor


Gelen geçenle selam sabah muhabbet eden Nazmi Usta yeni sezon hazırlıklarını bitirmek üzereymiş, o meşhur Girit Dondurmasını haftasonunda sevenleriyle buluşturacağını söylüyor...

Bu yıl değişikliler var mı diyorum; “Olmaz mı, kekiklisi üzerinde çalışıyorum, patlatacağım bakalım bir yenilik beğenecek misiniz? Diyor. Geçen yıl, Foça çevresinden toplanmış erkek incirlerle farklı tatlar yakaladığını ifade eden Nazmi Usta, bu yıl da erkek incir denilen ham yeşil incirlerden bolca dondurma yapmayı planlıyormuş. Hele bir incirler görünsün de dallarda…

Nazmi Usta’nın Girit Dondurması’nın meraklısı çok. Foça’ya gelip de onun dondurmasından bir külah yemeden gitmeyen yoktur. Hani derler ya, “görmeden, tatmadan gitme” diye, işte o hesap Nazmi Usta bir ritüeldir Foça’da. Geleneksel bir ritüel.

İnce oymacı gibi sorguya çekiyorum Nazmi Usta’yı; Kullandığı şekerden tutun da, sütünden, meyvesinden, katkı maddesi koyup koymadığından hepsi hepsini soruyorum… Hele şu mısır şurubu (nişasta bazlı şeker solüsyonu) denilen endüstriyel tatlandırıcı var ya, aman onu kullanmıyorsun inşallah deyip önünden kaçıveriyorum, anında celâllenip; “biliyorsun sen, girip geziyorsun içersini, her şey ortada her şey doğal, asla kullanmıyorum o şeyi. Mevsimi olmayan meyvelerim bile dondurulmuş kutularda buzhanemde sıra sıra” diyor. Yıllardır dondurmalık sütünü temin ettiği sütçüsünü adıyla sanıyla söylüyor.

“Bak Nazmi Usta” diyorum; “Bu yıl, hatta daha geçen hafta Foça SF Zeytindalı Yerel Pazarı, Yeryüzü Pazarı diye uluslararası Slow Food yiyecek satış zincirine dahil oldu. Bu ne demek? Foça’ya daha çok insan gelecek demek, daha çok insan yerel değerlerle iş gören üreticiyi arayıp bulacak demek. Bu ne güzel bir fırsattır bu güzel Foça için farkında mısın?”

Kullandığın süt ile, meyveler ve şeker ile olabildiğince doğallık içinde hizmet vereceğine inanıyorum, haydi bol kazançlar, kolay gelsin sana.

Dondurma sezonun hayırlı olsun Nazmi Usta…


Nurdan ÇAKIR TEZGİN



3105











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)