ISSN 1308-8483
Semizotlu enginar / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 30.4.2012    


Semizotlu enginar


Enginarın en çılgın günlerindeyiz… Geçen haftaki Salı Pazarı enginardan yıkılıyordu; huyumdur, pazarı önce şöyle bir dolaşır o haftanın en bol sebze meyvesini tespit ederim. Bolluğun içinde en iyi, en tazeyi seçmek zordur o yüzden sıkı bir takip ve içgüdülerimle hangilerini satın alacağımı kendiliğinden belirlerim! Zaten o yüzden pazarı yalnız gezmeyi tercih ederim…

Dediğim gibi geçen haftanın pazar bolluğu enginardaydı ve meyve olarak da çilekte… Bu bolluk sanırım bu hafta da devam edecek, muhtemelen iç baklanın ve semizotunun da bolluk haftası olacak bu Salı. Enginarı bol bulunca her türlü denemeye yelken açıyoruz, eminim bütün enginar severler için bu bahar ayları kaçırılmaz fırsatlarla dolu. Her bahar adam başı kırk enginar yenmeli deniyor ya!

Enginar hazretlerinin;

Dolmasından baklalısına, soslusundan kabuklu bandisine (fondü), etlisinden tavuklusuna, çorbasına, pilavına, karışık sebzeli otlusuna her çeşidini pişirmek mümkün mübareğin… Arapsaçlısını birçok defa denemiş baskın kokusunun enginarı gölgelediğini düşünmüştüm. Arapsaçını sevenler için sorun değil tabi! Semizotlusunu pişireyim dedim bu hafta. Hiç de fena olmadı. Semizotunun o kendine has ekşiliği enginarın tadına değişik bir aroma kattı. İsterseniz bir deneyin, nasılsa yarın Salı Pazarı yine enginar bayramı demektir!

Tekrarlamaktan bıkmayacağım; Enginarın kendini en iyi hissettiği ortam sızma zeytinyağının bizzat kendisidir. Her ne yaparsak yapalım ille de sızmamızı enginardan esirgemeyelim. Tarife gerek var mı diye soracaktım ki, artık tembelliği bırakıp ince uzun tarifler vereyim diyorum!

Semizotlu enginar

İlk önce derince bir kaba su doldurulur, suyun içine bir dolu kaşık un, bir limonun suyu ve biraz da tuz atılır.

Orta irilikte körpecik 4 – 5 enginar, tüylü kısımları ve sertçe kabukları el ile sıyırma yöntemiyle temizlenir, önceden hazırladığımız unlu tuzlu ve limonlu suya atılır.

Diğer tarafta bir tane kuru soğan yemeklik doğranır sızma zeytinyağında hafifçe kavrulur.

Kavrulan soğanın üzerine bir bardak su, bir tatlı kaşığı toz şeker ve kararınca tuz eklenip kaynaması beklenir.

Kaynayan tencereye, ilk önce suda bekleyen enginarlar konur ardından bir tatlı kaşığı un ve yarım limonun suyu biraz su ile karıştırılarak ilave edilir. Bu şekilde 15 dakika kadar pişen enginarların üzerine kıyılmış taze soğanlar ve irice doğranmış semizotları da konup kısık ateşte pişmeye bırakılır. Semiz otlarının sap kısımlarını önden, yaprak kısımlarını ardından koymak yaprakların erimemesi için tercih edilmelidir.

Sofraya getirirken üzerine çiğden sızma zeytinyağı gezdirmek adettendir, afiyet-i şifalar olsun.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3203











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)