ISSN 1308-8483
İZMİRLİ PİYANİST BURÇİN BÜKE İZMİR’DEN GEÇTİ… / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 2.6.2012    


İZMİRLİ PİYANİST BURÇİN BÜKE İZMİR’DEN GEÇTİ…


Uzun zamandır dünyaca ünlü piyanistimiz Burçin Büke’yi nerede dinleyebilirim diye “iz sürüyordum” Kendisi, ya İstanbul’da ya Avrupa’da ya da dünyanın bir köşesinde konserlerde. Birkaç kez radyoda dinledim. Tabi canlı dinlemenin tadını bulamıyor insan. B.Büke, cuma günleri sabah TRT 3 de bir programa katılıyor.

Kendisi çok yönlü bir sanatçı. Klâsik müziğin yanında bir caz sevdalısı. Caz konserleri de veriyor.

Asıl beni B.Büke’ye yakın hissettiren onun “Foça Tangosu” bestesi. Birkaç yıl önce TRT3’ü açtığımda bir parçanın sonu gelmişti. Foça Tangosu olduğunu duydum. Kimin bestesi, tümü nasıl, deyim yerindeyse meraktan çatladım. Foça’da birkaç kişiyi yokladım haberleri yok. Araştırmaya başladım. Evet, yaz aylarını geçirdiği Foça’da sabah yürüyüşünü yaparken ağlarını çeken balıkçılardan esinlenerek bestelemiş Foça Tangosu’nu (müzisyen gözü). Hatta Belediye Başkanı’nı makamında ziyaret ediyor ve söz ediyor bu besteden. Başkan özetle “kendisini kutluyor ve dünyada Foça’nın adını duyuracağı için memnun olduğunu bildiriyor.” Acaba, biz Foçalılar bu güzel besteyi dinledik mi? (Lütfen Foça’da konser yapılmışsa bildiriniz) Dinleme şansımız olabilir mi? Belki Foça’nın kurtuluşunda, festivalde, hatta balıkçı heykeli açılışında icra edilebilirdi. CD bile dinlense olurdu…

Ben, nihayet Mayıs ayında, görkemli ASSM salonlarında dinledim onu. Her zaman çok başarılı olan, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nı Yoshinao Osawa yönetti. Burçin Büke Rahmaninov’un 2 Numaralı Piyano konçertosunu yorumladı. Dinmeyen alkışlardan sonra tekrar piyanoya oturdu, dinleyicilere döndü. “Şimdi Foça Tangosu”! Severek yaşadığım Foça gözümün önünde zevkle dinledim.

Yine şef Yoshinao Osawa’nın yönetiminde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Çaykovski’nin Slav Marşı’nı ve 1812 Uvertürünü yorumladılar. Salonu dolduranlar büyük bir beğeniyle dinledi.

Başka bir göz zevki de İzmirli modacı Zuhal Yorgancıoğlu’nun, ASSM salonlarında hazırladığı kostüm sergisiydi. El emeği göz nuru ince ince işlenmiş kaftanlar, gelinlikler, bürümcük kumaşlardan göz alıcı kostümler. Tek kelimeyle şahane. Mutlaka izlenmeli.

Bu vesile ile kendimle gurur duyuyorum! Çünkü bazen tuttuğumu koparıyorum. B.Büke’yi de araya araya buldum ve canlı dinlemiş oldum. Bu mükemmel konserleri gerçekleştiren İzmir Belediyesini de kutlarım.

Önerimi tekrarlamak istiyorum: Foça’da, antik tiyatroda dinleyelim onu. Bakın ne demiş bu alçak gönüllü sanatçı 2009 yılında : “…umarım Foça Belediyesi’nin de ilgisini çeker ve orada da bu besteyi seslendirme fırsatımız olur. Foça, kültür yaşamında seviyenin yükseldiği bir ilçemiz. Bu yapısıyla Çeşme ve Bodrum’dan daha farklı. Bu kültür seviyesini yansıtmak için Foça’nın bestesini yaptım. Foça’da her kültür seviyesinden insana sanat sunulmalı” (Yeni Asır)

O zamandan beri bir değişiklik mi oldu, Foça’da?


Zuhal ÖZÜGÜL



2502











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)