ISSN 1308-8483
Foça, yazdırıp daldırır ve de ödül aldırır / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 6.11.2008    


Foça, yazdırıp daldırır ve de ödül aldırır


Yazdırıp daldırmak tamam, yani yazabilme yetisi olanları yazdırabilip, türlü düşüncelere daldırıyor ki olmasa da yazma yeteneği; bu defa derinlere, duygu denizine dalıp derinleştiriyor Foça, peki aldırmak nesi? Kilo değil, ödül aldırıyor ödül...

Beş yıl önce Foça'da yerleşik düzene geçmiş olan yazar Ahmet Önel'in, son aldığı ödülden söz etmek istiyorum. Ahmet Önel, Tudem’in düzenlediği ‘Çocukları Güldürün’ adlı Gülmece Öykü Yarışması’nda birincilik ödülünü ‘Dikkat Maymun Çıkabilir’ adlı eseriyle aldı. 27. Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenen törenle ödülünü alan Önel, son yıllarda çocuk kitapları konusunda önemli bir açığı doldurmaya soyunmuş gibi adeta. Ardı ardına yayınlanan çocuk kitapları arasında "Sevgili günlük öykü anlatıyor" Beybaba'dan Masallar serisinde; "Şarkıyla Sallanan Salıncak", "Palyaço Kral", "Küskün Koca Ağaç", "Beneksiz Mantar" ve yine mürekkebi kurumamış taptaze bir kitap "Çıplak Zebra" yer almakta.

Ayrıca Ahmet Önel'in geçtiğimiz ay Şenocak Kültür Yayınları'ndan çıkan " Sabun Adam" adlı öykü kitabının imza günü Foça Karası Cafe'de Foçalı dostlar arasında gerçekleşmişti. Beybaba'dan Masallar çerçevesindeki masal kitaplarının da Foça'daki ilköğretim okullarındaki çocuklarca kucaklanacağını, severek okunacağını umuyorum.



Dost meclislerinde, özellikle yazar çizer dostlar arasında sıkça "Foça yazdıran bir yer" deriz, yazdıran, okutan, içiren, söyleten, iç geçirten bir yerdir Foça. Evet... Foça tuhaf bir yerdir de.

Sahilde yürüyüş yapan yeni kimlikler görürsünüz, "Allah Allah" diye kafa da sallarsınız, "kim ki bu?" sorusu şimşekleşir bakışlarınızda ve o dakika çevirirsiniz başınızı denize doğru, unutur gidersiniz o tuhaf kimliği. Sonradan duyarsınız, bilmem hangi büyük kenti dertop edip göçmüştür sahil kasabası Foça'mıza. Hep bir yerlerden gelmiştir insanlar geldikleri kentlerin tozunu eleyerek... Ressamı, mimarı, yazarı, müzisyeniyle gitgide sanatçılar kasabası kimliğine bürünen Foça'nın, balıkçı kasabası ve turizm kasabası kimlik hakları saklı kalsın diyelim!

Yaşam, daha temiz, korunaklı ve huzurlu diye seçilir çoğu zaman Foça. Sanatçıları Foça'ya çeken nedir diye düşündüğümde, her defasında çok farklı bir neden bulurum ki her sanatçı için de sayısız ve sonsuzdur bu neden. Elbette gitmek fiiliyle yola çıkıldığında salt Foça demek yetersiz kalır, kimin yoktur ki özlemini duyduğu o ütopik İthaka'ya gitme güdüsü.

Ahmet Önel niçin gelmiştir Foça'ya, onu kendisi bilir de, bizim bildiğimiz Foça'nın sevgili Önel'e yaradığıdır. Peş peşe yazdığı kitaplar ve aldığı ödüllerle Ahmet Önel Foça'nın bugünü ve yaşayan değeridir. Bu serzenişim en çok da çocuklara, gençleredir! Foçalı gençler, sizler kasabanızdaki değerli büyüklerinizden yararlanmayı biliyor musunuz? Türkiye'nin yetiştirdiği birçok değerli yazın ve düşün insanını barındıran ve geçmişte de barındırmış olan Foça, bu şansı ne kadar değerlendiriyor?

Sevgili Ahmet Önel'e başarılarının devamını dilerken, Tüyap İstanbul Kitap Fuarı'ndaki ödül töreni fotoğraflarını, İrem Pasinligil'in objektifinden sizlerle paylaşalım diyorum













Nurdan ÇAKIR TEZGİN



3274











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)