ISSN 1308-8483
GİNA, MAHMUT, İNAN SAHİL BALIK RESTORAN / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 25.10.2012    


GİNA, MAHMUT, İNAN SAHİL BALIK RESTORAN


Foça’nın en güzel yerinde konuşlu Sahil Balık Restoran’ın işletmesini 14 Ay önce meslekten iki arkadaş devraldı. İnan Kılıç(43) ve Mahmut Yaman.(45), Her ikisini de hem Foçalılar, hem Foça müdavimleri iyi tanıyor.

30 yıldır Foça’dalar.

Her ikisi de bu işe yıllarını verdiler. Çekirdekten yetiştiler. Restoran işinde yapılabilecek her işi yaptılar. Malzeme taşıdılar, mutfağa girdiler, temizlikten garsonluğa her şeye el attılar. İnsan tanıdılar. Kendilerini insanlara tanıttılar. Önce aranır, şimdi de işlerinin patronu oldular.

Sahil Balık Restoran’ın hikayesinde Alman Gina’nın da önemli bir yeri var. Gina Picht 59 yaşında, Ailesi Almanya’nın Hannover kentinde yaşıyor. Dört yıl önce dostlarının tavsiyesi üzerine tatil için Türkiye’ye geldi. Gelirken annesi “Aman Gitme” dedi. “Türklerden korkuyorum. Başına bir şey gelir” diye de üsteledi. Dinlemedi. Foça’ya geldi. Geliş o geliş. Foça tutkunlarından biri oldu çıktı.

Gina’nın oğlu Almanya’da gazeteci. Ailesinin Hannover’de 82 yataklı bir oteli var. Otel, restoran ve turizm ile ilgili konularda buradan dolayı dolu dolu bir birikim sahibi. İnsanlarla çabuk iletişim kuruyor. Hep gülüyor. Gülümsetiyor. Almanca’nın yanı sıra İngilizce ve birazda Türkçe konuşuyor. Bilmediği bir dilden olanla da anlaşmanın bir yolunu buluyor.

Hemşehrisi Foça’nın Mari teyzesi (Marie Monremeyer)’nde konakladığı dönemde, sahil kafelerinden birinde içkisini yudumlarken, o sıra başka bir restoranda garsonluk yapan İnan Kılıç’la tanışırlar. Öylesine bir tanışmadan günler sonra Gina, “onu bir gece rüyamda gördüm” dediği İnan’ı aramaya koyulur. Bulur. Arkadaş olurlar. Çalıştığı yere sık sık gelir. Yardım eder. Yabancı müşterilerle sohbetlere koyulur. O sohbetler aynı kişileri bir daha bir daha oraya çeker. İnan’la daha bir ayrılmaz olurlar.

Almanya’ya ailesini, oğlunu görmek için yılda bir-iki gider, ama Foça’ya hep planladığından önce döner.



Bir gün, yani bundan 14 ay öncesi, İnan ve arkadaşı Mahmut’u deyim yerindeyse kara kara düşünürken bulur. Dertlerini sorar. İki arkadaşın ellerine yıllardır düşledikleri kendi işlerinin patronu olma fırsatı gelmiştir. Ama onları hem maddi hem moral olarak ateşleyecek biri gereklidir. İşte o ateşi yakanlardan biri Gina olur. Başaracaklarına inanır ve onları da inandırır. Pek memnun olmayan eski işletmeciden devralınan Sahil Restoran’ın kaderi değişir. Çehresiyle birlikte çevresinin de yüzü gülmeye başlar. Dekorasyonu, müziği, mutfağı, çeşitleri değişir. En önemlisi gülen yüzlerin hizmet ettiği masalarda güller açar. Müşteri memnun, garson patronlar memnun. Gina daha bir gülüyor.

“Foça sihirli bir yer” diyor Gina. “Burası benim için bir numara bir yer. Burada tanıdığım insanlar bir numara. Türk kadınları bir numara. Çok çok çook takdir ediyorum, onları” diyor.

Sahil Balık Restoran özellikle hafta sonları dolup dolup boşalıyor. Burada güler yüz bir numara. “Güler yüzlü lezzet tadından yenmiyor” diyor konuklar. Mahmut Yaman ve İnan Kılıç bir yandan hesabı, mutfağı, lezzeti kontrol altında tutarken diğer taraftan servise devam ediyor. Gina gönüllü ve ayrılmaz denetleyici, müşteri ilişkileri uzmanı, karşılayıcı, uğurlayıcı ve Foça’nın turizm elçisi. Türkiye’nin değişik illerinden, Avrupa’dan, Amerika’dan onun sohbeti için geleni var. Onu tanıyanlar yalanın ne olduğunu bilmediğini, herkese güvendiğini ve yardım etmek istediğini söylüyor. O arkadaşlarıyla birlikte Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve ailesini de çok sevdiğini anlatıyor.

Hobi olarak yazıyor. Başka hobileri de var. Onları hem yapmış, hem de iki kitap yazarak bildiklerini başkalarıyla paylaşmayı seçmiş.

İşte böyle bir üçlüyle yola devam eden Sahil Balık Restoranı Foça’nın ünlü yoğurtlu (Kupez) balığından, Çiroz’a, özel mısır unuyla barbun, yoğurtlu sarımsak soslu barbun, barbun ızgaradan, özel pişirim Çipura, Levrek çeşitlerine, her türlü deniz ürününü harika mezelerle ve başta Türk rakısı, tercih edilen içkilerle sunmaya devam ediyor. Foça toprağının lezzetine lezzet kattığı yeşilliklerin, yörenin halis zeytinyağıyla harmanlandığı salatalar damak zevkinde dorukları işaret ediyor.

Balık keyfinin üzerine tavsiye ettikleri kabak ya da haşhaş tatlısı, fırında helva veya çikolatalı sufle yüzlerden, yerleşen gülümsemeyi ayrılmaz kılıyor.

Sabah 09.00’da açılan mekan, gecenin 02’lerinde son müşteri artık gideyim derse ışıklarını söndürüyor.

Çalışmakla geçen bir ömrün kalanı, Gina’nın dost yüzüyle, patron sorumluluğunda ama en iyi hizmeti biz yapmalıyız diyen Mahmut Yaman ve İnan Kılıç’ın garsonluğunda insanları mutlu etmekle geçiyor.

Foça Sahil Balık Restoran böyle bir hikayeyle lezzet ve sohbete aç olanları, mutluluğa çağırıyor. Küçükdeniz’in sandallarının yuvarladığı koyun manzarasında, Foça’nın tertemiz havasında, trafikten uzak dingin bir noktada, ayakların ve gönüllerin yorgunluğunu almaya bekliyor.


Seyfi GÜL



2182











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)