ISSN 1308-8483
Ispanaklı fırın makarna / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 25.12.2012    


Ispanaklı fırın makarna


Ispanağın girdiği her yemek güzeldir bana göre…

Geçen gün hazırladığım yeşil mercimekli kök yemeğimden arta kalan ıspanağın yaprakları açıkta kalınca, bakın nasıl bir tarif çıktı ortaya. Gözleme için aldığım ve sonradan vazgeçtiğim iki de yufka vardı dolapta! Severim elimdeki malzemeyle iş görmeyi. En ufak bir şey için çarşı pazarın yolunu tutmam pek. Ha, pazara gitmeyi çok severim ama, gezmek ve pazarcılarla muhabbet için olursa! Koşturarak pazar gezmek bana göre değil.

Konuyu dağıtmayayım, ıspanak yapraklarıyla yaptığım yeni tarifimi anlatıyordum; Önce malzeme listesini verelim:

2 Adet yufka
Yarım kg. Ispanağın yaprak kısmı
2 Adet yumurta
1/3 paket makarna
2 kâseye yakın yoğurt
Bir su bardağı kadar zeytinyağı
150 gram kadar beyaz peynir
150 gram kadar kaşar peyniri
Karabiber –tuz



Hazırlanışı:

1 – Yarım kilo ıspanağın yapraklı kısmı bol su ile yıkanıp suyu süzülür. Bir demet taze soğan süzülüp doğranmış ıspanakların içine incecik kıyılır, üzerine pek az tuz, karabiber ve 2 -3 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Bu tarifte bolca peynir kullandığım için tuzu az koymalı.

2 - Diğer tarafta iki adet yufkanın bir tanesi yağlanmış fırın tepsisine döşenir, ikinci yufkanın da yarısı parçalanarak tepsideki yufkanın üzerine yerleştirilip birazcık zeytinyağı gezdirilir.

3 – Bir tencerede Pastavilla’nın kalem (penne rigate) çeşidi makarnanın üçte biri 0n dakika tuzlu suda haşlanır ve süzülüp biraz ılınması beklenir.

4 – Bir yumurta, bir kâse yoğurt, yarım su bardağı zeytinyağı, biraz karabiber ve 3 -4 yemek kaşığı rendelenmiş veya ezilmiş beyaz peynir iyice karıştırılıp sos elde edilir. Haşlanmış makarnalar bu sosun içine dökülüp bir kez daha karıştırılır.

5 – Yufka yerleştirilmiş ve biraz zeytinyağı gezdirilmiş tepsinin içine sosladığımız makarnanın yarısı konup tepsiye yayılır. Makarnanın üzerine kenarda hazırladığımız ıspanaklar yerleştirilir. Ispanağın üzerine biraz da kaşar rendesi gezdirilir, ardından kalan soslu makarna dökülüp tepsinin kenarlarından taşan yufkalar börek kapatır gibi toparlanır, kalan yarım yufka da bu aşamada tepsinin üzerine yayılıp düzgün bir yüzey elde edilir.

6 – En son işlem olarak iki - üç kaşık yoğurt, bir yumurta ve biraz zeytinyağı çırpılıp tepsinin üzerine sürülür. Olabildiğince bol kaşar peyniri rendesiyle taçlandırılıp 180 – 200 derece arasındaki fırında pişirilir. Üzeri nar gibi kızarınca afiyet olsun denir…

Bu ıspanaklı hamur işini, tavuk ve deniz ürünleriyle de hazırlamak mümkün. Ispanak yerine mantar, havuç ve tavuk parçacıkları da eminim çok yakışacaktır. Bütün püf noktası, içerideki malzemeyi bağlayan yumurta, yoğurt ve peynir üçlüsünde. Makarna ile yufka arasında lezzetli bir geçiş yaratıyorlar.

Haydi yeni çeşitlemeler sizinle olsun…




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3113











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)